extrém fenyegetettség

2021.01.17. 18:30

Rekordszámú robbantás volt a svéd fővárosban tavaly

30 robbantás és 32 robbantási kísérletet jegyeztek fel tavaly januártól november végéig Stockholmban. A svéd rendőrség adatai szerint ez új rekord, ráadásul még soha nem foglaltak le annyi robbanószerkezetet, mint 2020-ban.

Ez a fenyegetettség extrém formája, és óriási bizonytalanságot okoz az érintett területeken, ezért kiemelt fontosságúnak tartjuk a nyomozást ezekben az esetekben – mondta Stephan Kiernan, az észak-stockholmi rendőrség felderítő részlegének vezetője – számol be a V4NA.

A jelentésekből az derül ki, hogy a robbantások a legtöbb esetben különböző bűnözői csoportokhoz köthetők. Kiernan arról is beszámolt, hogy a koronavírus-járvány miatti korlátozások és lezárások megnehezítik a kábítószerek és fegyverek behozatalát az országba. Így egyre szűkülnek a bűnbandák lehetőségei, a drog- és fegyverkereskedő csoportok száma azonban nem csökken, ami további feszültségeket teremt köztük.

A robbantások okainak kivizsgálását nagyban nehezíti az is, hogy a detonáció elpusztítja a bizonyítékokat, tette hozzá.

Tavaly január 1. és december 18. között a rendőrség összesen 370 kiló robbanóanyagot, 29 kézigránátot, majdnem 300 pisztolyt és revolvert, valamint 70 automata fegyvert foglalt le. De ennek ellenére is rekordszámú robbantást hajtotta végre az év során.

De nem csak a fővárosban, hanem az egész országban folyamatosan nő a robbantások száma. 2020 első nyolc hónapjában 51 detonációra került sor, melyből 41 lakóövezetben történt.

A robbantások kivizsgálására és felderítésére létrejött központ egyik munkatársa még augusztusban arról számolt be, hogy 2014 óta meredeken emelkedik a különböző robbantások és bombatámadások száma. Ehhez hasonló nincs máshol Európában, mondta a szakértő.

Múlt pénteken a Stockholmtól délre fekvő Brandbergenben robbantottak bombát egy társasháznál. A rendőrséget több helyi lakos riasztotta az óriási robbantás után. Egy 45 éves férfit vettek őrizetbe, akinek a lakásán még egy házi készítésű csőbombát találtak.

Az Aftonbladet információi szerint az ügyben egy fiatalabb férfi is érintett lehet, akinek drogvásárlás után maradt tartozása. A kihallgatás során azonban ezt tagadták, a letartóztatott férfiról azt állították, hogy csupán „szeret bombákat készíteni és felrobbantani”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában