diplomácia

2018.04.19. 07:09

Rendeződhet Venezuela és Spanyolország kapcsolata

Venezuela és Spanyolország normalizálja diplomáciai kapcsolatát három hónappal az után, hogy kölcsönösen nem kívánatos személynek nyilvánították és kiutasították egymás nagyköveteit – adták hírül szerdán a két ország kormányai.

Közös nyilatkozatuk szerint Madrid és Caracas visszaküldi diplomáciai képviselőit „állampolgáraik javára szolgálón, akik között szoros a kapcsolat. A diplomáciai párbeszéd helyreáll egymás kölcsönös tiszteletének és a nemzetközi jog kereteinek megfelelően” – fogalmaztak a közlemény megszövegezői.

Venezuela január 25-én jelentette be, hogy nemkívánatos személynek nyilvánította és kiutasította a caracasi spanyol nagykövetet a spanyol kormány „folyamatos támadásai” és a venezuelai belügyekbe való „rendszeres beavatkozása” miatt. Rá egy napra Spanyolország hasonló lépéssel válaszolt.

A diplomácia konfliktust az okozta, hogy Európai Unió szankciókat hagyott jóvá pár nappal korábban hét venezuelai tisztségviselővel szemben hivatkozva „a demokrácia és a jogállamiság helyzetének veszélyeztetésére”, „az emberi jogok súlyos megsértésére” és „az ellenzéki többségű parlament jogköreinek korlátozására”. Mariano Rajoy spanyol kormányfő az uniós döntést „nagyon is megérdemeltnek” nevezte, míg a venezuelai kormány szerint a szankciók „korlátozó intézkedések, amelyek ellentétesek a nemzetközi jog legalapvetőbb elveivel, a spanyol kormányt pedig ”beavatkozó és gyarmati agresszióval„ vádolta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában