rendelkezés

2019.05.15. 07:24

San Franciscóban megtiltották a rendőrségnek az arcfelismerő programok használatát

A tiltás San Francisco rendőrségére és a városi önkormányzat valamennyi részlegére érvényes.

A kaliforniai San Franciscóban a városi elöljárók megszavazták az arcfelismerő programok alkalmazásának betiltását a rendőrségen és a városi hivatalokban arra hivatkozva, hogy a bűnüldözésben használt módszer túlzó beavatkozás a magánéletbe és sérti a polgári szabadságjogokat.

A tiltás San Francisco rendőrségére és a városi önkormányzat valamennyi részlegére érvényes. Nem érinti viszont azokat a technikákat és módszereket, amelyeket a szövetségi hatóságok alkalmaznak repülőtereken és kikötőkben, továbbá mentesülnek alóla a személyes és az üzleti életben használt szoftverek.

San Franciscóban a helyi törvényhozás megköveteli a szavazást minden olyan esetben, amikor a városi hatóságok bármiféle megfigyelési technológia megvásárlását, vagy már meglévő lehallgatási módszerek alkalmazását fontolgatják.

Aaron Peskin, az arcfelismerésről szóló szavazás szorgalmazója több amerikai médiumnak – köztük a San Francisco Chronicle című lapnak – úgy nyilatkozott, a tiltás valójában arról szól: az emberek úgy legyenek biztonságban, hogy közben ne rendőrállamban éljenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában