Spanyol szemszög

2018.10.18. 09:27

Santiago Abascal: Orbán Viktor Európa vezetője lehet

Úgy véljük, hogy a brüsszeli globalista bürokraták a nemzeti szuverenitás korlátozása, a multikulturalizmus erőltetése és a korlátlan bevándorlás támogatása révén komoly károkat okoznak a kontinens népeinek – mondta a VOX elnöke.

Santiago Abascal a spanyol Néppártban, a PP-ben kezdett politizálni, ahol korábban édesapja is tag volt. Az Abascal-család Baszkföldről, Bilbaóból származik, és amikor Santiago elkezdett politikával foglalkozni, az ETA baszk terrorszervezet miatt még rendőri védelemre szorult. Akkoriban Baszkföldön a PP-t támogatni életveszélyes volt. Ilyen környezetből indult, mára pedig a VOX nevű jobboldali, bevándorlásellenes párt vezetője – ismerteti a politikust a 888.hu az Abascallal készült Magyar Hírlap-interjú szemléjében.

A beszélgetés összefoglalójában a portál rámutat: arra a felvetésre, hogy a magyarok többsége nem különösebben foglalkozik a spanyol politikával, így a VOX-ot is kevesen ismerik, Abascal elmondta, miket üzenne a magyaroknak: „mindenekelőtt hangsúlyoznám, hogy a magyar kormányhoz és a magyarok többségéhez hasonlóan a spanyolok jelentős része, és különösen a VOX úgy véli, hogy az Európai Unió legfontosabb alkotórészei a nemzetek.

Európa nem egy nemzet, hanem nemzetállamok uniója”

– kezdte, majd hozzátette, hogy pártja szerint Spanyolország egy keresztény gyökerekből táplálkozó nemzetállam, amely kiemelkedően fontos szerepet játszott az európai történelemben.

Fotó: Magyar Hírlap

Mint írják, a politikus szerint pártja legfontosabb feladata Spanyolország egységének védelme, mint fogalmazott „nemzeti integritásunk nem képezheti szavazás tárgyát”. Ezzel a katalán népszavazásra utalt, amit egyben államcsíny-kísérletnek is nevezett.

A második legfontosabb pontnak a bevándorlás megállítását nevezte.

„A határok ugyanazt a szerepet töltik be, mint egy ház falai: biztosítják jólétünket, identitásunkat és szabadságunkat. Úgy véljük továbbá, hogy nyugati, hispán és keresztény kultúránk nem egyeztethető össze az iszlám világ értékrendjével, és nem lehetséges, hogy ez a két civilizáció békében éljen egymás mellett. A multikulturális saláta elkerülhetetlenül konfliktusok melegágya, elég, ha az Európa-szerte megtalálható olyan „érzékeny” városnegyedekre gondolunk, mint a brüsszeli Molenbeek” – mondta erről.

Abascal véleménye szerint Spanyolországban nem élnek etnikai kisebbségek, csak olyanok, akik egy regionális nyelvet is használnak a spanyol mellett – emeli ki a 888.hu cikke. A nemzeti alapon szervezett autonómiának pedig szerinte rasszista töltete is van. Az erre felmerülő kérdésre válaszolva kifejtette, hogy a határon túli magyarok helyzetét nem lehet összehasonlítani a katalánok helyzetével. Mint fogalmazott, pártja nem szólna bele ebbe a kérdésbe, nem hátráltatnák Székelyföld autonómiáját.

A pártvezér kiemelte, hogy a nemzetek Európájában hisz, az ország együttműködését tartja az európai összefogás alapjának.

„Éppen ezért szimpatizálunk Orbán Viktor álláspontjával, aki egyre inkább az új Európa vezetőjeként tekinthető. Mi hiszünk Európában, úgy véljük azonban, hogy a brüsszeli globalista bürokraták a nemzeti szuverenitás korlátozása, a multikulturalizmus erőltetése és a korlátlan bevándorlás támogatása révén komoly károkat okoznak a kontinens népeinek” – jelentette ki Santiago Abascal.

Santiago Abascal
Fotó: HazteOir.org / Wikimedia

Szóba került a spanyol és a magyar kerítés is, illetve az a furcsaság, hogy míg a magyar kerítés megállítja a migránsokat, addig a spanyol kevésbé. Abascal szerint a fő probléma az, hogy a spanyol határzárat nem védik, nincsenek ott katonák. Hozzátette:

„világos üzenetet kell küldenünk: aki jogellenesen lép be az országba, sohasem válhat legális bevándorlóvá.

Így egyszer s mindenkorra véget vetnénk a hívóhatásnak, melynek fő felelősei Merkel, Pedro Sánchez és Soros.”

Soros Györgyről Abascal elmondta, hogy szerinte a magyar származású spekuláns mindenhatónak képzeli magát, és ezért bele akar szólni az európai országok politikájába. Éppen ezért a magyar modellhez hasonlóan a spanyol politikus is megfékezné a külföldről finanszírozott „civil” szervezeteket.

Borítókép: Santiago Abascal

Forrás: Wikimedia / HazteOir.org

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában