Idegen zsoldban

2018.03.17. 13:42

Soros embere uszította a német kormányt Magyarország ellen

Beavatkozást akarnak a Soros-szervezetek megregulázása miatt.

Budapest, 2010. február 4. Dénes Balázs, a Társaság a Szabadságjogokért jogvédõ szervezet elnöke (j) beszél a Republikon Intézetnek az elmúlt nyolc év emberi jogi mérlegérõl rendezett konferenciáján. A Republikon Intézet egy pártpolitikailag független, de vállaltan a liberális értékeknek elkötelezett, piaci alapon mûködõ politikai-kommunikációs intézet, amely politikai elemzéssel és tanácsadással, közpolitikai tartalmak kidolgozásával és politikai kommunikációval foglalkozik. Balra Kádár András, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke ül. MTI Fotó: Soós Lajos

A Civil Liberties Union for Europe (CLUE) civil szervezet a Soros-alapítványok kitartottja, magyarországi programjaik el sem indulhattak volna a Nyílt Társadalom Alapítvány támogatása nélkül. A szervezet a német külügyminisztériumnál lobbizott azért, hogy Németország avatkozzon be a Soros-szervezetek megregulázása miatt.

A Soros által támogatott szervezet vezetője elárulta, miként használták fel befolyásukat azért, hogy egy kormányt rávegyenek, gyakoroljon nyomást egy másik kormányra Soros György érdekeinek a védelmében – írja a 888.hu hírportál a Jerusalem Post exkluzív anyagára hivatkozva.

A CLUE ügyvezető igazgatója Dénes Balázs, akinek Berlinben van az irodája. A szervezet 2017 januárjában kezdte meg tevékenységét.

Egy, az újság által megszerzett felvételen az hallható, hogy Dénes megbeszélést tart valakivel, mégpedig arról, hogyan lehetne nemzetközi nyomást helyezni Magyarországra, hogy a külföldről finanszírozott civil szervezetekre vonatkozó törvényt megváltoztassák. (A lap által leírtakból nem derül ki egyértelműen, hogy a még el nem fogadott Stop Soros törvényről vagy arról a jogszabályról van-e szó, amely szerint a külföldről jelentős forráshoz jutó civil szervezeteknek fel kell tüntetniük, hogy ők „külföldről finanszírozott civil szervezetek”.) A lap megemlíti, hogy Dénes egy olyan emberrel találkozott Amszterdamban, akiről azt hitte, hogy számára megbízható. Ekkor készült a felvétel.

Dénes megjegyzéseiből egyértelműen kiderül: a Soros által támogatott szervezetük tevékenységének célja az, hogy a német kormány helyezze nyomás alá a magyar kormányt. A CLUE ügyvezetője arról is részletesen beszélt, hogy megkérte a német kormányt: gazdaságilag hasson oda Magyarországnak, mivel a német cégek komoly pénzeket fektettek be ott.

A Soros-civilek által kifogásolt törvénnyel kapcsolatban Dénes elmondja:

„Keményen dolgozunk. Egy agytröszt képviselőjével találkozom a héten. Ez olyan szervezet, amely komoly befolyással bír a német kormányra, a német külügyminisztériumra. Elviszem nekik a törvényszöveg másolatait, amelyet épp most fordíttattam le magyarról, és elmagyarázom nekik, hogy mit kell tenniük a törvény ellen.”

Arra a kérdésre, hogy Dénes szerint hogyan lehetne nyomást gyakorolni a kormányra, a CLUE vezetője azt válaszolta, hogy ezt olyan gyárak, cégek segítségével lehetne megtenni, mint amilyen a Mercedes, az Audi és a Bosch.

„Németország, a német befektetők és a cégek miatt, nagy befolyással bíró játékos Magyarországon. Szóval, ha a német külügyminisztérium akar valamit, akkor megszerzi, vannak erre eszközeik”

– mondta.

A magyar kormány elleni terv része, hogy létrehoznak egy ügyvédcsapatot, amely kiválóan ért a magyarországi EU-s jogalkalmazás gyakorlatához.

A Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítvány támogatja a tevékenységüket, erről is nyíltan beszélt Dénes Amszterdamban.

„Egymillió dollárt kaptunk [kezdetben] az Open Society Foundationtől”

– mondta Dénes, hozzátéve, hogy kezdetben szorosan az OSF alá tartoztak, vagyis lényegében az ő projektjük a Soros-alapítványok egyik projektje volt.

„És néhány évvel később, amikor megmondtuk nekik, hogy készen állunk, meg tudjuk csinálni... Soros azt mondta nekem, hogy adunk nektek hárommillió dollárt a következő három évre”

- mondta, majd így folytatta, felvázolva a Soros-alapítványok jövőre vonatkozó stratégiáját:

„Amiért igazából felvettek az OSF-hez öt évvel ezelőtt, az az, hogy felismerték: abban a pillanatban nem volt Európában olyan civil szervezet, amely kézben tudta volna tartani az EU-t.”

A férfi a felvételen azt mondta erről a „kézben tartásról”, irányításról, hogy „ez annak képessége, hogy harcoljanak bizonyos dolgok ellen... és hogy irányíthassák az embereket, valamint kampányokat csináljanak és megfelelően tudjanak mobilizálni”.

A Jerusalem Post megkereste Dénest, aki megerősítette, hogy ő hallható a felvételen, és a kijelentéseit is vállalta, azt azonban tagadta, hogy azt akarta volna elérni, hogy a német cégek vonuljanak ki Magyarországról. Hozzátette:

„Ha a német külügyminisztérium valamit el akar érni Magyarországon, akkor vélhetően van olyan erős, hogy komolyan vegyék, épp a magyarországi német befektetések miatt.”

„Amikor egy ország törvényei nincsenek összhangban az EU törvényeivel és a Lisszaboni Szerződéssel, valamint az unió alapvető értékeivel, azt hiszem, hogy ez is egy lehetőség... Az EU lépni akar az ügyben a törvény miatt. Ez nem valami ártatlan adótörvény, ez egy olyan törvény, amely korlátozza az NGO-k jogait” – nyilatkozta azzal kapcsolatban, hogy legitim-e Németországot arra ösztönözni, hogy helyezzen nyomást a magyarokra, valamint azzal kapcsolatban, hogy az EU-ban hogyan fogadták a törvényt.

„Mi nem befolyásoljuk a törvényhozást, beszélünk ugyan döntéshozókkal, ám nincs más ráhatásunk a törvényalkotási folyamatokra” – védekezett Dénes. A férfi azt is megpróbálta elmagyarázni, hogy hogyan „tartanák kézben” az EU-t.

„Amit az EU tesz a jogvédelem ügyében, azt civileknek kellene felügyelnie. Az emberi jogi NGO-knak kellene felügyelnie minden állami intézményt... Egy olyan nemzetközi szervezetnek, mint amilyen az enyém, meg kellene tudnia mondani, hogy a külföldi kormányoknak mi legyen a politikájuk más kormányok politikájával szemben. Ebben nem látok problémát”

– mondta Dénes a Soros által támogatott szervezetéről, amely – úgy tűnik – demokratikusan megválasztott külföldi kormányoknak szeretne diktálni.

A magyar kormány is reagált

A The Jerusalem Post a bizonyítékát adja annak, hogy Soros György szervezi és finanszírozza a Magyarország elleni támadásokat. Dénes Balázs pedig „a berlini helytartója” annak a rendszernek, amely azon dolgozik, hogy magát emberi jogi, illetve civil szervezetnek álcázva a magyar kormány ellen politikai akciókat hajtson végre, és befolyásolja más kormányok döntéseit Magyarországot illetően – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő szombaton újságíróknak Budapesten.

A kormányszóvivő szerint lehullott a lepel Soros György szervezeteinek működési módszeréről. Úgy összegzett: a „Soros-szervezetek” meg nem engedett eszközökkel, politikai legitimáció nélkül folytatnak politikai akciókat. Azonban most „a berlini helytartó lebukott”.

Kovács Zoltán közölte azt is: a kormány megkeresi a The Jerusalem Postot, kérve, hogy bocsássa rendelkezésére a szóban forgó hangfelvételeket.

A szóvivő kifejtette: a Polgári Szabadságjogok Szövetsége Európáért 2017 januárjában jött létre Soros György Nyílt Társadalom Alapítványából kiválva, azzal a céllal, hogy az Európai Uniót és kormányokat befolyásoljon.

Magyarország esetében a civil szervezetek külföldi finanszírozásának bevallásáról született intézkedésekkel kapcsolatban kezdett el „komoly aknamunkát végezni” a német kormánynál, gazdasági véleményformálóknál – mondta, jelezve: gazdasági nyomásgyakorlással, magyar munkahelyeket veszélyeztetve akarták megváltoztatni a magyar kormány álláspontját például a Mercedesen, az Audin és a Bosch-on keresztül.

Borítóképünkön Dénes Balázs még a Társaság a Szabadságjogokért nevű szervezet elnökeként 2010-ben

MTI Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában