régi adósság

2018.12.22. 19:19

Szakértő: a térség legmodernebb hadseregét építi Magyarország

Demkó Attila szerint a most elindult, világszínvonalú eszközökre épülő fejlesztés újra az erős hadseregek közé fogja emelni a magyart.

A Máglyatűz című geopolitikai thriller szerzője a 888.hu-nak adott interjújában kijelentette: csak a Gyurcsány-kormány elképesztő rombolása óta igaz a Magyar Honvédség gyengesége.

A szakértő szerint fontos tisztázni, hogy a Zrínyi 2026 haderőfejlesztési program elsősorban képesség-visszaszerzés, egy adósság törlesztése, mert Magyarország páratlan módon elhanyagolta haderejét a rendszerváltás óta. „Nem fegyverkeztünk, hanem visszaépítettünk. Az orosz államadósságból érkező technikán és az első Orbán kormány alatt elindított Gripen-programon túl alig volt fejlesztés, közben viszont komoly képességek tűntek el. De ami a magyar fejekben él a Magyar Honvédségről (MH), és úgy általában Magyarország önvédelmi képességeiről, csak a Gyurcsány-kormány elképesztő rombolása óta igaz” – jelentette ki a szakértő.

Demkó szerint 2004 és 2009 között a Magyar Honvédség nehéztechnikáját és gyakorlatilag teljes tüzérségét felelőtlenül eladták/elajándékozták, ettől kezdve vált csak valóssággá a honvédség gyengeségéről szóló korábbi sztereotípia.

A magyar NATO- és EU-tagság a Honvédelmi Minisztérium volt védelempolitikai főosztályvezetője szerint jó dolog, és jelen pillanatban a magyar biztonság alapja, de egy felelős politika nem indulhat ki abból, hogy ez mindig így marad, és minden forgatókönyv ellen véd. Másrészt pedig a NATO-n belül is vannak vállalásaink, amelyeket a szövetség legtöbb tagjához hasonlóan nem tartottunk be.

A mostani haderőfejlesztés keretében megrendelt helikopterek, harckocsik és tüzérségi eszközök Demkó Attila szerint számszerűen is megfelelnek az ország alapvető védelmi igényeinek, de „az igazi nagy hír” a szakértő szerint az, hogy túlnyomó részben nem használt eszközökről van szó, hanem a legmodernebb, vadonatúj verziókról. Mindez pedig hatalmas minőségi ugrást jelent a honvédség számára a jelenlegi eszközökhöz képest.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában