Ország-világ

2021.02.15. 15:11

Századvég: a nemzeti kormány nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát

Gyorselemzésben értékelte Orbán Viktor miniszterelnök parlamentben elmondott beszédét a Századvég. Erdős Gergely, a Századvég Alapítvány belpolitikai elemzője pontokba szedve magyarázta el a legfontosabb részleteket.

Orbán Viktor miniszterelnök az Országgyűlés tavaszi ülésszakának kezdetén, napirend előtti felszólalásában összegezte a koronavírus elleni küzdelem elmúlt két hónapját, majd lefektette a gazdaság újraindítását célzó kormányzati intézkedések alapjait.

Magyarország sikeresen kordában tartja a járványt

November óta nem változtak a koronavírus terjedésének lassítására irányuló védelmi intézkedések hazánkban. E tényezőnek, valamint a lakosság fegyelmezettségének köszönhetően sikerült elkerülni a járvány térhódításának kontrollálatlanná válását.

Kizárólag a vakcinával térhet vissza az élet a normális kerékvágásba

Tekintettel arra, hogy a koronavírus megállításának és a társadalmi élet újraindításának elengedhetetlen feltétele a lakosság tömeges beoltása, Magyarország érdeke az, hogy minél gyorsabban, minél több vakcinát szerezzen be. E célkitűzés jegyében – a brüsszeli vakcinaellátás bizonytalanságai miatt – hazánk 2,5 millió ember beoltására elegendő oltóanyagot vásárolt a Sinopharmtól.

A korlátozások továbbra is igazodni fognak a többség elvárásaihoz

Az elmúlt hónapok stabil járványkezelése leginkább annak volt köszönhető, hogy a bevezetett védelmi intézkedéseket a magyarok többsége – ha kényelmetlennek is, de – elfogadhatónak ítélte, és fegyelmezetten betartotta. Annak érdekében, hogy a koronavírus elleni védekezés lépései a jövőben is találkozzanak a lakosság elvárásaival, 7 kérdésben indul nemzeti konzultáció, online formában.

Hét lépcsős menetrend szerint kerül sor a gazdaság újraindítására:

  • 5 százalékra csökken a lakásépítés áfája
  • bértámogatáshoz juthatnak a vállalkozások
  • 13. havi nyugdíj visszaépítése
  • orvosi bérek jelentős emelése
  • jövedelemadó-mentesség bevezetése a 25 éven aluliaknak
  • 10 millió forintig kamatmentes kölcsön biztosítása a kisvállalkozásoknak
  • lakásfelújítási támogatás nyújtása
  • A 2010 előtti szocialista kormányokkal szemben a nemzeti kormány nem az emberekkel fizetteti meg a válság árát, megszorítások helyett továbbra is a gazdaságélénkítésre fókuszál.

    Magyarország megerősödve kerülhet ki a járványból

    A következő időszak három legfontosabb tennivalója a lakosság minél szélesebb körű beoltása, a korlátozó intézkedések fokozatos feloldása az emberek véleménye alapján, illetve a gazdaság újraindítása. A kormányzat egyértelmű célkitűzése, hogy a koronavírus visszaszorítását követően Magyarország még stabilabb és dinamikusabban növekvő gazdasággal rendelkezzen, mint a járvány előtt – zárta elemzését Erdős Gergely.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában