Ítéletidő

2020.02.24. 08:41

Szélvihar miatt több tízezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban

Mintegy 40 ezer háztartás maradt áram nélkül Csehországban a hétfőre virradóra átvonuló, kiadós esővel kísért rendkívül heves szélvihar következtében – jelentette a cseh közszolgálati hírtelevízió (CT24).

A cseh-lengyel határon elterülő Óriás-hegység (Krkonose) Snezka nevű csúcsán az orkán erejű szél sebessége vasárnap este elérte az óránkénti 223 kilométert, ami új rekordot jelent – közölte a Cseh Hidrometeorolgiai Intézet a Facebook-oldalán. Az eddigi rekordot 2007-ben mérték, óránkénti 216 kilométeres szélsebességet.

Hétfő reggel országszerte mintegy 40 ezer háztartás volt áram nélkül, elsősorban Közép-Csehországban és Dél-Morvaországban. Mivel reggelre a szélvihar szinte mindenütt elcsendesedett, a legnagyobb áramszolgáltató (CEZ) szerint remény van arra, hogy a megrongált vezetékeket a nap folyamán mindenütt helyreállítják.

A vihar fennakadásokat okozott a közlekedésben, különösen a vasúton. A megrongált vezetékek és a sínekre dőlt fák miatt vasárnap este Nyugat-Csehországban mintegy húsz regionális vonalon megszakadt a vasúti összeköttetés. A hétfő reggeli órákban országszerte több mint kéttucatnyi vonalon jeleztek problémákat. A vonatokat általában buszokkal helyettesítették.

A rendőrség szerint az utóbbi órákban az átlagosnál több közúti baleset is történt, de senki se halt meg. Karlovy Vary közelében egy parkoló, gyerekekkel teli autóbuszra dőlt egy fa, de csak könnyebb sérüléseket okozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában