szélsőséges időjárás

2019.05.14. 12:12

Szemléletváltás nélkül ökológiai katasztrófa és társadalmi összeomlás vár ránk

Áder János Makón, diákoknak tartott interaktív előadásán elmondta, ha nem változik semmi, 2100-ra 250-300 millió embernek kell elhagynia lakóhelyét.

Szemlélet- és technológiaváltás nélkül ökológiai katasztrófa és társadalmi összeomlás vár ránk – jelentette ki a köztársasági elnök kedden Makón, ahol diákoknak tartott interaktív előadásán elmondta, a klímaváltozásnak nemcsak a környezeti, hanem a társadalmi hatásai is fontosak.

A föld népessége száz év alatt három és félszeresére nőtt, részben ehhez kötődően jelentősen bővült a fogyasztás, amely ráadásul rossz szemléletű is, így természeti tőkénket éljük föl – közölte az államfő.

A klímaváltozás következtében a legszegényebb országok válnak a legvédtelenebbé, ennek pedig akár egész földrészekre kiterjedő hatásai is lehetnek – mondta Áder János. Hozzátette: az ismétlődő migrációs hullámok is összefüggésben vannak a klímaváltozással.

Az előrejelzések szerint 2100-ig – amennyiben a jelenlegi folyamatok folytatódnak – 90 centiméteres tengerszint-emelkedéssel kell számolni, ami miatt 250-300 millió embernek kell elhagynia lakóhelyét

- tudatta az elnök.

A hidrológiai ciklus felbomlása miatt kevesebb csapadék érkezhet, az időbeli eloszlása pedig szélsőségesebbé válik, egymástól akár néhány száz kilométerre alakulhat ki aszály és a korábbinál intenzívebb árvíz. A természeti katasztrófák által okozott károk növekedésével,

a termőföld minőségének romlásával, invazív fajok, valamint, régi, elfelejtett vagy korábban elő nem forduló betegségek megjelenésével kell számolni

- közölte az államfő.

Az előrejelzések szerint 2100-ra a jelenlegi nyolcmillió faj közül egymillió eltűnik, ez a folyamat tízszer gyorsabb mint bármikor korábban

- mondta Áder János.

A köztársasági elnök kifejtette, a klímaváltozás hatásainak 80-90 százalékát a vízen keresztül érzékeljük. A felszíni, folyékony édesvíz aránya a Földön 0,007 százalék, ám ennek csak csekély része fogyasztható tisztítás nélkül.

Áder János a jelenlévő diákokhoz szólva hangsúlyozta,

mindenki a saját környezetében is tehet lépéseket a klímavédelem érdekében.

A lakás hőmérsékletének egyetlen fokos csökkentése 7 százalékkal mérsékli az energiaigényt, de a műanyag-felhasználás egy része is egyszerűen kiváltható – ismertette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában