helyben segíteni

2019.01.29. 20:34

Szijjártó: Európa biztonsága Afrikában kezdődik

A külügyminiszter szerint nem Európába kell hozni az afrikaiakat, hanem abban segíteni őket, hogy hazájukban tudjanak maradni.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint az Európai Unió (EU) nemcsak akkor jár tévúton, amikor a kötelező kvóták ügyéről van szó, hanem az afrikai együttműködést is teljesen rossz perspektívába helyezi.

A tárcavezetőt kedden az M1-en a többi között arról kérdezték, hogy a nap folyamán tárgyalt Osman Saleh Mohammed eritreai külügyminiszterrel. Szijjártó hangsúlyozta: eritreai kollégája „a magyar migrációs politikával ért egyet”, mert ha hazájából eljönnek az emberek, akkor nem lesz, aki dolgozzon a jövőért, felépítse Eritrea modern gazdaságát.

Megismételte, hogy szerinte Európa biztonsága Afrikában kezdődik, tehát nagymértékben függ az észak-afrikai stabilitástól.

Példaként említette, hogy amióta Líbia destabilizálódott, azóta az országon keresztül akadály nélkül éri el a migráció Afrika délebbi részeiből a kontinens északi partjait, ahonnan hajóra szállnak a migránsok és jönnek Európa irányába.

Szólt arról is: nem abban kell segíteni – amit a brüsszeli politika képvisel -, hogy minél több afrikai embert hozzanak Európába, hanem abban, hogy ott tudjanak maradni, ehhez pedig béke, stabilitás és gazdasági előrelépések szükségesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában