Ország-világ

2020.10.27. 08:17

Szijjártó: két magyar tisztségviselőt is ki akarnak tiltani Ukrajnából (videó)

Ezt Szijjártó Péter külügyminiszter mondta, aki a közösségi oldalára feltöltött videóban beszélt arról, hogy az ukrán külügyminisztérium millyen barátságtalan lépéseket tett az elmúlt napon hazánkat illetően.

Az ukrán külügyminisztérium indoklása az, hogy a magyarok beavatkoztak az ukrán belpolitikai folyamatokba.

„Ezt a döntést szánalmasnak és nonszensznek tartjuk, a közlés módja pedig kulturálatlan”

– hangsúlyozta Szijjártó, majd hozzátette: nem tudja, hogy az ukrán külügyminiszter, emlékszik-e arra, hogy nemrég Kárpátalján személyesen vette át azt az 50 lélegeztetőgépet, amelyeket nekik ajándékoztunk, és amelyek alapvető szükségűek voltak a kárpátaljai kórházak működéséhez. Vagy esetleg a magyar kormányzati beavatkozás alatt azt értette, hogy mi vagyunk az egyetlenek, akik megengedjük az ukrán állampolgároknak a tranzitálást Nyugat-Európa irányába, esetleg arra, hogy pár napja úgy döntöttünk, hogy magyar költségvetési forrásból finanszírozzuk nekik az egyik legszennyezettebb kárpátaljai kis folyó vizének megtisztítását.

„Nonszensz az a hivatkozás is, hogy a magyar kisebbséggel való kapcsolattartás beavatkozást jelentene az ukrán belügyekbe”

- mondta a külügyminiszter. Ugyanis a kisebbségi jogok érvényesítése semmilyen formában nem tekinthető belügynek. Ezzel a döntéssel az ukránok azt üzenik, hogy le akarnak mondani eddigi erőfeszítéseinek folytatásról az Euró-atlanti integráció vonatkozásában.

„Mi továbbra is készen állunk a jószomszédi kapcsolatra, de az elmúlt napok azt mutatták meg, hogy ez a szándékunk egyoldalú (...), a kárpátaljai magyarokat pedig továbbra is biztosítjuk a teljes együttműködési szándékunkról” – zárta szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában