Ország-világ

2020.12.08. 12:30

Szijjártó Péter: az Európai Unió biztonsága Törökország kezében van (videó)

A kis-ázsiai ország mintegy 4 millió bevándorlót tart a területén.

Az Európai Unió biztonsága jelentős részben továbbra is Törökország kezében van – mondta Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter kedden Ankarában azt követően, hogy török hivatali kollégájával, Mevlüt Cavusogluval tartott megbeszélést.

Szijjártó Péter az egyeztetést követő közös sajtótájékoztatón sürgette Brüsszelt, hogy hiánytalanul fizesse ki Törökországnak azt a 6 milliárd eurót, amelyet a 2016-os migrációs megállapodás keretében vállalt.

Az Európai Unió sokat köszönhet Törökországnak, amely 4 millió migránst tart fel a területén – hívta fel a figyelmet a magyar miniszter, nyomatékosítva: ha Törökország ezt nem tenné, akkor nagyon gyorsan olyan tumultus alakulna ki a Nyugat-Balkánon, hogy több százezer illegális bevándorló jelenne meg azonnal Magyarország déli határán.

Szijjártó Péter egyúttal rámutatott: a világjárvány a migrációt az eddigieknél is súlyosabb problémává tette, hiszen a migrációs hullámok mostantól kezdve nemcsak biztonsági, hanem egészségügyi kockázatot is jelentenek.

A világjárványnak rá kellene döbbentenie a világpolitika szereplőit arra, hogy a kioktatás, a leckéztetés és egymás támadása helyett a kölcsönös tiszteletnek és az együttműködés kultúrájának kellene eljönnie a nemzetközi politikai együttműködés terén – húzta alá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában