Ország-világ

2020.09.06. 08:16

Szijjártó Péter levelet írt a minszki érsek érdekében

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter levélben fordult Vlagyimir Makejhez, Fehéroroszország külügyminiszteréhez Tadeusz Kondrusiewicz minszki katolikus érsek érdekében, akit augusztus 31-én nem engedtek vissza hazájába Lengyelországból.

A miniszter vasárnap reggel a Facebookon ismertette levelét.

„Barátságunkra való tekintettel, úgy érzem nyugodt szívvel írhatok levelet külügyminiszter kollégámnak, főleg ha annak hátterében nem a balhékeltés, hanem a keresztény értékek védelme és fontossága áll, amelyre talán most jobban van szüksége a világnak mint valaha. (...) Tadeusz atyával szintén régóta ismerjük egymást, örömmel mondhatom, hogy jó kapcsolatot ápolunk és máig élénken él bennem legutóbbi beszélgetésünk, amikor a minszki Szent Simon és Szent Ilona-templomban fogadott. Barátságunk miatt tehát úgy érzem, nyugodtan fordulhatok belarusz külügyminiszter kollégámhoz, arra kérve őt, hogy fontolja meg a minszki érsek visszaengedésének lehetőségét az országba” – áll a bejegyzésben.

A Facebook-oldalon nyilvánosságra hozott, angol nyelvű levelében levelében a miniszter emlékezteti fehérorosz kollégáját arra, hogy Magyarország érdekelt a jó kapcsolatok fenntartásában Fehéroroszországgal a politika, a gazdaság, a kultúra és még a vallás terén is, és tudatja: személyes ismeretségük révén az érsekkel, szilárd meggyőződése, hogy Tadeusz Kondrusiewicz őszintén törekszik békés megoldásra, politikai hátsó szándék nélkül.

Fehéroroszországban az augusztus 9-i elnökválasztás óta folyamatosak a tiltakozások, a tüntetők Aljakszandr Lukasenka államfő távozását követelik, mert a választás elcsalásával vádolják. A katolikus egyház kiállt a tiltakozók mellett, de a többi felekezet is erőszakmentességet és országos párbeszédet sürgetett. A 9,5 milliós fehérorosz lakosság mintegy 10-15 százaléka római katolikus vallású. Jelentős részük, akárcsak az érsek, a lengyel kisebbséghez tartozik. A keresztények többsége az ortodox egyház híve.

Aljakszandr Lukasenka a héten azzal vádolta meg a katolikus egyházat, hogy az ellenzéket támogatja a kormányellenes tüntetéseken. Közölte: azért nem engedték belépni az országba a Lengyelországból visszatérő Tadeusz Kondrusiewiczet, mert onnan szerinte az egyházi vezető „konkrét küldetéssel” tért volna vissza.

Kondrusiewicz a lengyelországi Byalistokból telefonon az EFE spanyol hírügynökségnek azt mondta, hogy misézni utazott Lengyelországba, és nem találkozott ottani vezetőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában