Ország-világ

2021.06.10. 19:07

Szijjártó Péter Obama bírálatáról: a tiszteletet mi, magyarok is megérdemeljük (videó)

A külügyminiszter reagált a volt amerikai elnök Magyarországot bíráló mondataira.

Reagált Barack Obama volt amerikai elnök nemrég Magyarországról tett negatív kijelentéseire Szijjártó Péter. Obama a CNN televíziónak azt mondta hazánkról: „a demokrácia lebontása lépések sorozata, ahogyan azt Magyarországon is láthattuk”.

Szijjártó Péter erre reagálva a Hír TV-nek adott interjújában kijelentette: „Barack Obama minden tiszteletet megérdemel, hiszen ha egy politikust kétszer egymás után megválasztanak az Amerikai Egyesült Államok elnökének, akkor nekünk eziránt a tiszteletünket kell kifejezni”. Ugyanakkor azonban a külgazdasági és külügyminiszter szerint

„jogosan várjuk el mi, akik ezeréves államisággal rendelkezünk Európa közepén, hogy bármilyen erős országot is vezessen valaki, bárhányszor is válasszák meg, adja meg nekünk, magyaroknak is a tiszteletet”. Szijjártó Péter hozzátette: Obama szavaiból „pontosan ez az a tisztelet, ami hiányzik”.

Ráadásul – tette hozzá a miniszter – Obama szavaiban van egy bántó, gőgös megjegyzés, amely szerint a magyar politika nem gyökerezik olyan mélyen, mint az amerikai. „Én óva intenék mindenkit az ilyen összehasonlításokról” – mondta Szijjártó Péter, „mert valóban, nekünk még 31 évvel ezelőttig is küzdenünk kellett a szabadságunkért, a demokráciáért”. De – jelentette ki a miniszter -

mi 1956-ban is harcoltunk, küzdöttünk a szovjet túlerővel, a kommunistákkal szemben a függetlenségünkért, a szabadságunkért, de akkor az egész világ, beleértve a nyugati világot is, cserben hagyott minket, nem segítettek. Ha akkor ez megtörténik, „néhány évtizednyi harcot a demokráciáért meg a szabadságért megspóroltunk volna”.

„Barack Obama elnök úré minden tiszteletem, de szerintem a tiszteletet mi, magyarok is megérdemeljük” – jelentette ki Szijjártó Péter.

A miniszterrel készült teljes interjút a Hír TV szombaton 17:30-kor vetíti.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában