Felelősség

2018.04.10. 10:25

Szijjártó Péter: óriási felhatalmazást jelent az eredmény

Az a fontos az, hogy a magyar emberek döntöttek, nem pedig az ENSZ vagy az EBESZ. Ami történt, világos felhatalmazást adtak a kormánynak.

Forrás: mti

Az EBESZ-nek semmilyen lehetősége, jogosítványa nincs, hogy politikai szempontból vizsgáljon egy választási kampányt. Az EBESZ valamilyen kormánypárti „médiatúlsúlyról” beszélt, holott vasárnap a internetes politikai hírek 90 százaléka arról szólt, hogy Orbán Viktor kormánya megbukott, a Fideszben óriási feszültség van, „óriási bukás lesz” – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a TV2 Mokka című kedd reggeli műsorában.

Az EBESZ-nek talán jobb tolmácsokat kellene alkalmaznia – jelentette ki Szijjártó Péter. Ezzel együtt megjegyezte: a fontos az, hogy a magyar emberek, nem az ENSZ vagy az EBESZ, döntöttek, világos felhatalmazást adtak a kormánynak.

Szijjártó Péter a nemzetközi reakciókról elmondta: a cseh miniszterelnök már éjjel magyar nyelvű üzenetet küldött, és a görög külügyminiszter is az elsők között gratulált.

Mellettük a szerbek szocialista energetikai minisztere, a szlovák szociáldemokrata kormány gazdasági minisztere, a montenegrói szocialista kormány külügyminisztere, a volt lengyel külügyminiszter és a volt norvég külügyminiszter – aki jelenleg a Világgazdasági Fórum elnöke – is gratulált.

Továbbá grúz, kazah és moldáv kollégái is örömüket, gratulációjukat fejezték ki a magyar kormány választási győzelméhez – sorolta Szijjártó Péter.

Óriás felhatalmazást, óriás felelősséget és egyben világos feladatot jelent a vasárnapi parlamenti választás eredménye – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter kifejtette: a következő hónapokban óriási küzdelmek várnak Magyarországra. Példaként említette, hogy júniusban Brüsszelben ismét napirendre kerül a kötelező menekültkvóta.

Már azt is el akarják fogadtatni Magyarországgal, hogy ne tehessen különbséget a saját és más országok polgárai között – fűzte hozzá. Hangsúlyozta: a magyar választópolgárok döntése alapján a kormány fel van vértezve arra, hogy ezekben a csatákban megvédje a magyar emberek biztonságát.

Szijjártó Péter azt mondta: a nemzetközi viták közül a legfontosabbak továbbra is a migráció kezeléséről szólnak, így a magyar külpolitikában is ez marad az első helyen. Emellett a beruházásokért folytatott versenyben is részt kívánnak venni, ehhez a miniszter értékelése szerint ugyancsak megkettőzött erőt ad a vasárnapi választás eredménye.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2018. április 5-én

MTI Fotó: Soós Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában