Botrány a parlamentben

2019.02.07. 12:28

Szili Katalin: az én házelnökségem idején nem történt ekkora rendbontás

Egy olyan mértékű rendbontásra, mint amilyen a munka törvénykönyvének tavaly decemberi módosításakor történt a parlamentben, egy házelnök vagy egy levezető elnök nem tud felkészülni – közölte Szili Katalin, az Országgyűlés egykori elnöke egy tévés műsorban. A politikus szerint az akkor látott megbotránkoztató képviselői magatartás nem fér bele a véleménynyilvánítás szabadságába.

Szili Katalin az Echo Tv Jó reggelt című műsorának csütörtöki adásában elmondta: tragikusnak tartja azt, ami 2018. december 12-én a parlamenti ülésen történt. Hangsúlyozta, hogy az ő házelnökségének idején nem történt ehhez fogható eset. Hozzátette, hogy az ügynek jogi és a viselkedéskultúrát érintő vetülete is van.

A volt házelnök szerint Kövér Lászlónak az ügy kapcsán hozott intézkedéseit többen túlzásként értékelik, holott az Országgyűlés elnökének nemcsak az országgyűlési törvény szerint, hanem az alaptörvényből fakadóan is az a feladata, hogy biztosítsa az ülés rendjét, biztosítsa a parlament zavartalan működését.

https://stream.echotv.hu/videos/2019/02/720/20190207_jo_reggelt_sziil.MP4

Rámutatott továbbá, hogy az országgyűlési törvény szerint a házelnök feladata a parlament tekintélyének megőrzése, továbbá a rendészeti és fegyelmi teendők ellátása is.

A miniszteri biztos hozzátette: számos európai parlament esetében sokkal szigorúbb szabályozásokkal találkozunk. Az angol parlament elnökének például lehetősége van arra, hogy a képviselőt – akár határozatlan időre is – kizárja a parlamenti munkából.

A házbizottság csütörtökön tárgyalja, hogy milyen büntetést kapnak az ellenzéki képviselők a túlóratörvény elfogadásának napján tanúsított botrányos viselkedésük miatt.

Borítóképünk kivágás a fenti videóból

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában