Ország-világ

2021.04.16. 07:21

Színielőadás lehet csupán az ellenzéki előválasztás

Az előválasztásnak álcázott színdarab eredményeként a legtöbb választókerületben várhatóan DK-s egyéni képviselőjelölt válik majd a kormánypártok jelöltjeinek kihívójává – fejti ki Konstanczer Tamás. A Századvég Alapítvány elemzője szerint Gyurcsány Ferenc személye megkerülhetetlen a baloldalon, és az előválasztás várhatóan legitimálni fogja azon törekvését, hogy pártja legyen a legerősebb balliberális politikai erő a Parlamentben a 2022-es választás után.

Javában zajlik a balliberális pártok által delegált jelöltek bemutatása és felfuttatása a hazai politikai közbeszéd részének tekintett baloldali előválasztás kampányának előszeleként.

Konstanczer Tamás szerint mára minden érintett számára nyilvánvalóvá vált, hogy a balliberális tömb vezető ereje a Demokratikus Koalíció, Gyurcsány Ferenc pártelnök személye pedig megkerülhetetlen. A baloldali pártok csak olyan stratégiával tudnak részt venni a versenyfutásban, amelynek során politikájukat Gyurcsány Ferenc elvárásaihoz igazítják, elfogadják, hogy a balliberális összefogásban csak másod- vagy harmadhegedűsök lehetnek – fogalmaz Konstanczer Tamás a Magyar Nemzetnek annak kapcsán, hogy a következő hónapokban hat baloldali politikai párt érdekei feszülnek egymáshoz a 106 egyéni választókerületben, valamint a közös miniszterelnök-jelölt személyéről szóló őszre tervezett előválasztás miatt.

A Századvég Alapítvány elemzője szerint az előválasztási jelöltállítás alapján megfigyelhető, hogy az egyes pártok számára le vannak osztva a szerepek.

„A Momentum elsősorban a fiatalok hangján szólal meg, mert az a feladata, hogy becsatornázza a fiatal szavazókat a baloldali összefogásba. A Jobbik elnöke azokhoz a választókhoz szól, akik a harsány politikai viták kedvelői. Az MSZP a nosztalgia húrján pendül, az LMP és a Párbeszéd pedig a zöld politika híveinek szavazatáért küzd” – állapítja meg Konstanczer Tamás, hozzátéve: a Gyurcsány-szövetségben mindegyik párt rendelkezik egy előre meghatározott szólammal, amelynek összehangolt célja, hogy közös üzenetük a társadalom lehető legszélesebb rétegeihez eljusson, majd a szavazatok egy listára gyűjtésével megteremtsék a kormányváltás esélyét.

„A karmester jól érzékelhetően maga Gyurcsány Ferenc, és az ő kottájából játszik a baloldal, azonban megfigyelhető, hogy a pártzenekar finomhangolásra szorul, mivel időnként eltérő hangok hallatszódnak ki a kánonból” – mutat rá Konstanczer Tamás. Úgy látja, ennek legékesebb példája, hogy a volt kormányfő az Európai Magyarok című kiadványban képviselőjelöltjeinek bemutatásával idejekorán bejelentette területfoglalási szándékát hagyományosan szocialista kerületekben is.

„Továbbá ezt a folyamatot szolgálja az előválasztás is, amely politikai értelemben nem több egy látványos szemfényvesztésnél, mivel például a Jobbik csak azokban a választókerületekben állít jelöltet, ahol elméleti esély mutatkozhat arra, hogy megnyerje az előfutamot. Tulajdonképpen a balliberális torta újraosztásáról van szó” – hangsúlyozza az elemző.

Konstanczer Tamás szerint az előválasztásnak álcázott színdarab eredményeként a legtöbb választókerületben várhatóan DK-s egyéni képviselőjelölt válik a kormánypártok jelöltjeinek kihívójává, és jól érzékelhető, hogy Gyurcsány Ferenc elfoglalta azokat a választókerületeket, ahol lehet némi esélye a baloldalnak.

„Ahhoz azonban, hogy a Gyurcsány-művek trükkje hiteles legyen, előválasztást szerveznek, hogy a többi párt úgy érezze, van beleszólása a baloldal terveinek alakulásába. Ezzel azonban a teljes feloldódás irányába tesznek újabb lépéseket, mivel a Gyurcsány Ferenc által vezetett Demokratikus Koalíció annak rendeli alá politikáját, hogy a legtöbb ellenzéki mandátum megszerzésére irányuló céljait megvalósítsa” – teszi hozzá.

Konstanczer Tamás szerint összességében megállapítható, hogy Gyurcsány Ferenc személye megkerülhetetlen a baloldalon, és az előválasztás várhatóan legitimálni fogja azon törekvését, hogy pártja legyen a legerősebb balliberális politikai erő a Parlamentben a 2022-es választás után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában