fertőzés

2019.07.25. 16:24

Szlovákiában is megjelent az afrikai sertéspestis

A földművelésügyi tárca jelentése szerint a Tőketerebesi járásban fekvő Őrösben regisztrálták az első esetet, mindössze pár kilométerre a szlovák-magyar határtól.

„A betegség felbukkanását a biológiai minták megvizsgálása után a hivatalos laboratóriumi vizsgálatok is megerősítették” – jelentette ki Daniel Hrežík, a minisztérium sajtóosztályának munkatársa a ma7.sk cikke szerint.

Az esetről Szlovákia már értesítette az Európai Bizottságot és a párizsi globális állategészségügyi információs rendszert. A tőketerebesi állat-egészségügyi felügyelet elrendelte a sertésállomány elpusztítását ott, ahol a betegséget észlelték, továbbá három kilométeres körzetben védelmi övezetet jelölt ki, tíz kilométeres körzetben pedig megfigyelés alá vonta az állatállományokat.

„A tenyésztőket ezekben a körzetekben tájékoztatják arról, milyen biztonsági intézkedéseket kell tenniük, hogy megelőzzék a fertőzést” – tette hozzá Hrežík.

Az afrikai sertéspestis már korábban felbukkant Csehországban és Magyarországon, több alkalommal a szlovák határ közvetlen közelében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában