járvány

2021.01.17. 16:11

Szlovénia enyhíthet, Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a korlátozásokat

Szlovénia enyhíthet a szigorításokon, Horvátország várhatóan február közepéig meghosszabbítja a koronavírus-járvány megfékezésére hozott korlátozásokat – írta a helyi sajtó vasárnap.

A Ljubljana által közzétett adatok szerint szombaton 569-cel, 149 ezer 131-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma Szlovéniában. Elhunyt újabb 40 beteg, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 3180-ra emelkedett. A koronavírusos betegek közül 1220-an vannak kórházban, 188-an intenzív osztályon. Az aktív fertőzöttek száma 23 ezer 851.

Az utóbbi egy hét adatai alapján 1366-ra csökkent a napi esetszám átlaga, ez már megközelíti azt a határt, amely alapján a szlovén kormány enyhíthet a járványügyi intézkedéseken. A kabinet a múlt héten fogadta el azt az ütemtervet, amelynek értelmében ha heti bontásban 1350 alá csökken az új fertőzöttek, valamint 1200 alá a kórházban kezelt betegek száma, kinyithatnak az óvodák és megkezdődhet a tantermi oktatás az általános iskolák első három osztályában, valamint a laboratóriumi gyakorlatok az egyetemisták számára. Kinyithatnak a múzeumok, a könyvtárak, a galériák, az autószerelők és más hasonló szolgáltatók, továbbá néhány üzlet. Engedélyezhetik a nyílt téri, érintkezés nélküli sportolást, beleértve a síelést is.

A szomszédos Horvátországban az elmúlt 24 órában 379 új fertőzöttet azonosítottak, a járvány kezdete óta a fertőzöttek száma elérte a 224 ezer 954-et. Szombaton 28 beteg halt bele a fertőzés szövődményeibe, a járvány halálos áldozatainak száma ezzel 4616-ra emelkedett. Kórházban 1761 beteget ápolnak, közülük 147-en vannak lélegeztetőgépen. Az aktív betegek száma 4058.

Bár Horvátországban október óta nem regisztráltak ilyen kevés fertőzöttet naponta, mint az elmúlt egy héten, a válságstáb nem tervezi a korlátozások feloldását, várhatóan február közepéig vagy március végéig meghosszabbítja azokat.

Hétfőtől viszont visszatérhetnek az iskolapadokba az általános iskolák alsó tagozatos osztályaiba járó, továbbá az érettségi előtt álló diákok. A felsőtagozatosok és a többi középiskolai tanuló számára online oktatást rendeltek el.

Horvátországban eddig 45 ezer 710, Szlovéniában 41 ezer 439 embert oltottak be a koronavírus ellen, zömében egészségügyi dolgozókat, szociális- is idősotthonok lakóit és dolgozóit, valamint idősebb és krónikus betegeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában