Oktatás

2018.09.11. 07:19

Tiltakozással indult a tanév az erdélyi magyar iskolákban

A romániai magyar és német nyelvű iskolák tanulói és tanárai fehér szalaggal a karjukon tiltakozva kezdték meg tanévet. Ezt az váltotta ki, hogy a román kormány tíz nappal a tanévkezdés előtt a kisebbségi intézményeket sérttve módosította a tanügyi törvényt.

Kolozsvár, 2018. szeptember 10. Diákok a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium tanévnyitó ünnepségén a belvárosi unitárius templomban, a háttérben fehér karszalagot viselõ tanítónõ 2018. szeptember 10-én. Ezen a napon úgynevezett japán sztrájkkal, azaz karszalagos tiltakozással kezdik a tanévet több romániai magyar és német oktatási intézményben amiatt, hogy a román kormány tíz nappal a tanévkezdés elõtt rendelettel módosította a tanügyi törvényt, és elõírta, hogy a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett román nyelv és irodalom tanároknak kell oktatniuk a román nyelvet. MTI Fotó: Biró István

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Biró István

Az új jogszabály előírja, hogy a kisebbségi oktatás elemi osztályaiban a tanítók helyett szakképzett románnyelv- és irodalomtanároknak kell oktatniuk a román nyelvet.

Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnöke az Echo Tv Napi aktuális című műsorában elmondta: az erdélyi magyarok folyamatos megpróbáltatásoknak vannak kitéve. A politikus szerint a miniszter döntése emberi és szakmai méltóságában is sérti a tanítókat, lehetetlen helyzet elé állítva a székelyföldi magyar oktatási intézményeket.

Ezért kell összefognunk, ezért kell erősen képviselnünk az érdekeinket Bukarestben, ezért kell dolgozniuk az RMDSZ-es parlamenti képviselőknek – fogalmazott.

Elismerte: számos probléma van a jelenlegi rendszerrel, elfogadhatatlannak nevezte, hogy a Hargita megyei gyerekek többsége megbukik az érettségin, mert nem sikerül nekik a román nyelvvizsga. Hozzátette: bár a gyerekek bemagolják a román nyelvtant, de igazából nem tudnak románul kommunikálni, ezáltal másodrendű polgároknak számítanak.

A képviselő elmondta: nagy reményeket fűznek a kormányzó párt elnökével történő keddi tárgyalásokhoz, emellett ameddig szükséges, addig folytatják a tiltakozást.

Borítókép: Diákok és karszalagos tanítónő a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium tanévnyitó ünnepségén a belvárosi unitárius templomban 2018. szeptember 10-én

MTI Fotó: Biró István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában