Ország-világ

2021.05.09. 21:19

Titkolja a szocialista képviselő, hogy mit tennének kormányra kerülve

A választók nem zárhatóak ki a folyamatokból: nemcsak a célról, hanem a kitalált megoldásokról is joguk van tudni – hangsúlyozta ifj. Lomnici Zoltán.

Harangozó Tamás múlt héten az ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt, ahol az alapítványokat érintő változásokkal összefüggésben elmondta:

– A közvagyon visszaszerzéséhez kreatívkodni kell, ami alapvetően egy demokratától távol áll.

Az elmondottakról a Magyar Nemzet kérdezte ifj. Lomnici Zoltánt, aki szerint Harangozó leleplezte a baloldal szándékait:

– Az előirányzott „kreatívkodás” egyértelműen a 2006-os választásokon alkalmazott módszerek újradefiniálására utalhat, amelyről Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, hogy trükkök százait alkalmazták és ezeket titokban tartották

– nyilatkozta az alkotmányjogász.

A Századvég Alapítvány jogi szakértője a baloldal elgondolásai kapcsán kiemelte a jogi aggályokat:

– A közpénzek és a nemzeti vagyon közérdekű adatnak minősül, mely esetében az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve mentén kell eljárni. Ennek folytán a közpénzekkel kapcsolatos procedúráknak transzparensnek kell lenniük.

– A választók nem zárhatóak ki a folyamatokból, nemcsak a célról, hanem a kitalált megoldásokról is joguk van tudni, melyet Alaptörvényünk és a hatályos jogszabályi környezet is biztosít. E körben a szocialisták nem titkolózhatnak

– tette hozzá.

Az alkotmányjogász szerint Harangozó szavainak ellentmond, hogy a baloldal egy hosszú és körülményes előválasztási folyamat legapróbb részleteibe is be kívánja vonni a választókat. Ifj. Lomnici Zoltán emlékeztetett:

– Alaptörvényünk módosításához kétharmados többségre lenne szükség, így a baloldali politikus ígérete a jelenlegi kutatási adatok mellett komolytalan, csupán politikai hangulatkeltés.

Nem ez az első eset, hogy egy balliberális politikus kitérően nyilatkozik az ígéretek megvalósításával kapcsolatban. Korábban Fekete-Győr András tett olyan kijelentést, hogy nem akarják a nyilvánosság elé tárni az elképzeléseiket arra vonatkozóan, mit tennének kormányra kerülve, mivel nem akarnak támadási felületet biztosítani a kormánypártoknak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában