Emlékezet

2019.02.08. 10:20

Tíz éve gyilkolta meg az enyingi bűnbanda Marian Cozmát

A tettesek nevetséges büntetést kaptak.

A photograph of Romanian handball player Marian Cozma is seen at the 'Veszprem Arena' sports hall in Veszprem on February 8, 2009. The Romanian player was stabbed to death and two teammates seriously injured in an attack on February 7, at a Hungarian nightclub. According to local sources, the attack occurred when a group of around 30 hooligans accosted the players at the entrance to the night club and attacked Cozma, Croatian Ivan Pesic and Serbian player Zarko Sesum. AFP PHOTO / ATTILA KISBENEDEK

Marian Cozmát, az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott kiváló játékosát tíz évvel ezelőtt, 2009. február 8-án gyilkolták meg. Az ismert sportolót a veszprémi Patrióta lokál előtt szúrták szíven. Gyilkosa, az enyingi bűnbanda egyik oszlopos tagja első fokon életfogytiglani fegyházbüntetést kapott, ám büntetését végül 18 évre enyhítette a Győri Ítélőtábla. A kegyetlen és értelmetlen emberölés nemcsak a helyieket, hanem az egész országot megdöbbentette – írja a Pesti Srácok.

Az MKB Veszprém és a román kézilabda-válogatott kiváló játékosát 2009. február 8-án gyilkolták meg. Cozmáék Iváncsik Gergő gyerekének születését és Nikola Eklemovics születésnapját ünnepelték a veszprémi Patrióta lokálban, amikor összetűzésbe kerültek az enyingi bűnbandával. A brutális gyilkosság előzménye, hogy előző nap Enyingen gyülekezett egy huszonöt tagot számláló, romákból álló csoport, hogy bosszút álljanak barátjuk, R. János megtámadóján. Miután az illetőt nem találták Székesfehérváron, nyolc kocsival Veszprémbe, a Patrióta lokálba indultak szórakozni.

A diszkóban nem sokkal hajnali három óra előtt a banda méregetni kezdte az ismert kézilabdázót, Marian Cozmát és barátnőjét. A sportolót hátulról meglökte és megütötte a bűnbanda egyik vezetője, Németh Győző. A bántalmazásba bekapcsolódott Raffael Sándor, Sztojka Iván és két társuk is: ököllel ütötték, rugdosták a sportolót, ám közben csapattársuk segítségére sietett Ivan Pešić és Uroš Vilovski.

Vigyázzatok, kés van nála!

Amikor Cozma ismét földre került, a bántalmazók egyike többször is azt kiabálta: Megdöglesz, mindenkit agyonverek! Sztojka egy üveggel fejbe vágta Pešićet, miközben Raffael kést vett elő a zsebéből, és érintőlegesen vesén szúrta Cozmát. Pešić hangosan figyelmeztette társait: Vigyázzatok, kés van náluk! Erre Cozma egy üveggel fejbe vágta Raffaelt.

Az egyik bűnöző a megaláztatástól feldühödve székkel támadt a veszprémi kézilabdasztárra, amikor egy vendég közbelépett. Ő sem úszta meg: három ütéssel a földre terítették. A sportolóknak sikerült kimenekülniük az utcára, a támadók utánuk eredtek. Nem sokkal később Raffael, Németh és Sztojka rátámadt a sebesült Cozmára, aki kaszáló mozdulatokkal próbálta magától távol tartani a három férfit. Ez csak egy ideig sikerült.

Raffael nagy erővel szíven szúrta a román sportolót. Cozma a mellkasához kapott, majd a hátára esett. Németh és Sztojka ezek után még kétszer fejbe és kétszer hátba rúgták a magatehetetlen fiatalembert. A mellette guggoló társát, Žarko Šešumot Németh ugyancsak fejbe rúgta, majd Pešićet vesén szúrta, aki válságos állapotba került. Üldözőbe vették Uroš Vilovskit is, de neki sikerült egérutat nyernie.

Győr, 2012. április 27. Raffael Sándor (b2), Németh Győző (b3), és Sztojka Iván (b4) vádlottak hallgatják az ítélethirdetést a Marian Cozma megölése miatt folyó per másodfokú tárgyalásán a Győri Ítélőtábla tárgyalótermében. A bíróság jelentősen enyhítette a három fővádlott büntetését. Balról Bihari Csaba ötödrendű vádlott. Fotó: Krizsán Csaba / MTI

Támadást indítottak Cozma ellen

Raffaelék a gyilkosság után elmenekültek a helyszínről, de heteken belül minden gyanúsított rendőrkézre került. A Veszprém Megyei Bíróság 2011 júniusában társtettesként, több emberen elkövetett emberölés kísérlete és más bűncselekmények miatt ítélte életfogytig tartó fegyházbüntetésre Raffael Sándort és Németh Győzőt. A tárgyalások alatt többször is őrjöngő Sztojka Iván húszéves fegyházbüntetést kapott. A negyed- és ötödrendű vádlottakra, akik a gyilkosságban nem vettek részt, társtettesként, életveszélyt okozó testi sértés kísérlete miatt öt-, illetve négyévi börtönbüntetést szabott ki a bíróság.

A Raffaelék szökését segítő hatod- és hetedrendű vádlottak emberöléssel kapcsolatban elkövetett bűnpártolás miatt háromévi, illetve két év nyolc hónapi börtönbüntetést kaptak. A bíróság indokolásában kitért arra, a Raffael és Németh vezette társaságot frusztrálta, hogy a nők elutasították az erőszakos közeledésüket, miközben a bár alagsorában táncoló veszprémi kézilabdacsapat tagjait a nők feltűnő rajongással vették körül.

Németh Balázs tanácsvezető hangsúlyozta, az enyingiek támadást indítottak a tánctéren szórakozó Marian Cozma ellen. A diszkóban Németh Győző által minden előzmény és ok nélkül kirobbantott verekedés kevesebb mint egy percig tartott. A tanácsvezető utalt arra is, hogy Sztojkáék érzékelve, hogy alulmaradnak a küzdelemben, előbb üvegeket, majd székeket vettek a kezükbe, végül pedig Raffael Sándor elővette a nadrágzsebében hordott kését, és vesén szúrta Marian Cozmát. Ez a szúrás még nem volt súlyos, de ez nem a támadón múlott.

Nevetséges büntetést kaptak

Az első fokon eljáró bíró minden apróságra kiterjedően részletezte a történéseket: a verekedés után a kézilabdások, valamint Raffael, Németh és Sztojka felmentek a lépcsőn, kimentek a diszkó elé. Itt a sportolók megpróbálták visszafogni a feldúlt Cozmát, ám ő elindult Raffaelék felé. Erre a vádlottak egyszerre, falkaszerűen rárontottak, és újabb verekedés kezdődött: Ivan Pešić hanyatt lökte Németh Győzőt, aki ezek után a dühtől elvakulva szintén kést rántott és vesén szúrta a férfit, majd a Cozmával verekedő Raffael és Sztojka segítségére sietett.

Az elsőfokú ítélet szerint számos bizonyíték támasztotta alá, hogy hármójuk közül Cozmát Raffael Sándor döfte szíven. A Győri Ítélőtábla egy évvel később életfogytiglani fegyházról 18 év börtönre enyhítette Raffael Sándor és Németh Győző büntetését, Sztojka Ivánét pedig húsz év fegyházról nyolc évre mérsékelte. A másodfokú bíróság Raffaelt emberölésben, társtettesként és bűnsegédként elkövetett testi sértésben mondta ki bűnösnek, Némethet egyrendbeli emberölés kísérletében és kétrendbeli testi sértésben marasztalta el.

Sztojka is bűnös az emberölésben

Az ügyben a Legfőbb Ügyészség végül a Kúriához fordult, mert szerintük is törvénysértően enyhe, aránytalan büntetés kiszabásáról rendelkezett a Győri Ítélőtábla. Az ügyészség ezért a jogerős ítélet hatályon kívül helyezését és új, másodfokú eljárás lefolytatását kérte, de a Kúria ezt nem találta megalapozottnak, ehelyett inkább részben megváltoztatta az ítéletet: a legfőbb bírói fórum Sztojka Iván büntetését nyolcról 13 évre súlyosbította. Ennek oka, hogy Sztojkát bűnsegédként elkövetett emberölésben találta bűnösnek a Kúria, amely kimondta, esetében nyilvánvaló, fizikai bűnsegédje volt a Cozma sérelmére elkövetett emberölésnek, hiszen miközben Raffael késsel támadta a sportolót, Sztojka fenyegető magatartásával megosztotta Cozma figyelmét, lekötötte energiáit, és így az áldozat nem védekezhetett hatékonyan.

A Kúria szerint Sztojka magatartása, mozgása bizonyítja, hogy akarat- és szándékegységben volt Raffael Sándorral, mikor Cozma életére törtek, Sztojka azonosult az elsőrendű vádlott ölési szándékával, és hogy ez a támadás ilyen eredményes lehetett, abban nagy szerepe volt a harmadrendű vádlottnak. Továbbá a Kúria szerint fenyegető jelenlétével pszichikai bűnsegédje volt a Pesic és Sesum sérelmére elkövetett emberölés kísérletének, illetve életveszélyt okozó testi sértés kísérletének is a harmadrendű vádlott.

A Cozmát szíven szúró Raffael Sándor és a csapattársát, Ivan Pešićet vesén döfő Németh Győző esetében a bíróság helybenhagyta a másodfokú határozatot. Noha 210 millió forint vagyoni és további 16 millió forint nem vagyoni kártérítést ítéltek meg Marian Cozma családja számára, ebből az összegből semmit nem kaptak meg.

2018 júliusában újabb pofont kapott a magyar társadalom: Sztojka Iván kedvezménnyel, feltételesen kiszabadult a szombathelyi börtönből. Sztojka kiszabadulásával összefüggésben a Szombathelyi Törvényszék sajtóközleményt adott ki, amiben megmagyarázták, miért engedték ki idő előtt a rettegett enyingi bűnbanda egyik tagját: szerintük az elítélt magatartása kifogástalan volt, így a társadalomba való reintegrációja megfelelő. Az enyingi bűnbandából már csak Raffael és Németh ül börtönben.

Borítókép: pestisracok.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában