Nemzetközi akció

2021.06.08. 22:23

Tizenhárom embert fogott el a magyar rendőrség drogkereskedelem miatt

Tizenhárom embert fogtak el egy nemzetközi akcióban a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) nyomozói bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt – közölte a KR NNI kedden az MTI-vel, kiemelve, hogy a bűnszervezet felszámolásában nagy jelentősége volt egy új titkosított platformnak, az Anomnak.

Az FBI az Europollal és a felderítésekben részt vevő tagállamok nyomozó szerveivel közösen hétfőn tartott összehangolt akciót.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda 13 embert fogott el, 25 helyszínen végzett kutatást, több tíz kiló kábítószert, ezzel összefüggésben gépkocsikat, valamint 200 millió forintot meghaladó értékben készpénzt és kriptovalutát foglalt le.

A közlemény szerint április végén a FBI Task Force kollégái tájékoztatták a KR NNI bűnszervezetek elleni osztályát arról, hogy korábban kifejlesztettek egy saját titkosított platformot, az Anomot. Azt úgy mutatták be a piacon, hogy az egy új, kifinomult eszköz, amely a bűnüldöző szervek számára hozzáférhetetlen és lenyomozhatatlan.

A tájékoztatás során azt is jelezték, hogy Magyarországon jelenleg több ember, feltehetően bűncselekmények elkövetésével érintettek is használnak ilyen készüléket – írták.

A készülékeken folytatott kommunikációk elemzésére az FBI az Europollal közösen egy munkacsoportot hozott létre, amelyhez csatlakozott a KR NNI is. A rendvédelmi partnerek átnézték minden Anom-beszélgetés tartalmát, amelyek döntően bűnszervezetekhez köthető kábítószer-kereskedelemmel és pénzmosással kapcsolatos adatokat tartalmaztak – tették hozzá.

Azt írták, hogy az adatokból a KR NNI nyomozói a felderítés nyomán beazonosították a platformot használó bűnszervezet tagjait és az általuk folytatott kábítószer-kereskedelmet.

A hétfői összehangolt globális akció során a KR NNI nyomozói bűnszervezetben elkövetett kábítószer-kereskedelem gyanúja miatt Budapesten és Szekszárdon 12 ember fogtak el egy időben. Az üggyel összefüggésben kedden Szerbiában szintén elfogtak egy 36 éves férfit. K. Pétert egy másik, kábítószer-kereskedelem bűntett miatt folytatott eljárás és fogolyszökés miatt nemzetközi elfogatóparanccsal kereste a Fővárosi Törvényszék.

A 12 ember tartózkodási helyein, lakóhelyein és a hozzájuk tartozó címeken – összesen 25 helyszínen – tartott kutatás során a nyomozók 57 kilogramm marihuánát, csaknem 3,5 kilogramm kokaint, 3,5 kilogramm amfetamint, ecstasy tablettákat, kristályos kábítószergyanús anyagot, fentanylt és 13 kilogrammnyi, a „felütéshez” használt koffeint találtak.

Az akcióban több mint 140 millió forint készpénzt, 8,5 millió forintnak megfelelő értékű kriptovalutát és hét személygépjárművet foglaltak le.

Az elfogott emberek közül gyanúsítotti kihallgatásuk után 11-et őrizetbe vettek és kezdeményezték a letartóztatásukat. Egy embert csekély mennyiségű kábítószer-fogyasztás miatt gyanúsítottként hallgattak ki.

A nagyszabású akcióban a KR NNI és a társszervek részéről 275 rendőr vett részt.

A nemzetközi akció eredményeiről az FBI és az Europol is beszámolt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában