Illegális bevándorlás

2021.02.24. 19:52

Tizenhárom migránst találtak a szlovén rendőrök egy teherautó rejtett rekeszében

A járművet rutinellenőrzés céljából állították félre.

Tizenhárom, súlyos állapotban lévő iraki migránst találtak szlovén rendőrök egy boszniai rendszámú teherautó rejtett rekeszében a horvát-szlovén határon, a Bregana-Obrezje határátkelőhelyen – közölte a Novo Mesto-i rendőrség szerdán.

A járművet rutinellenőrzés céljából állították félre, és észrevették, hogy átalakították: egy 250-szer 80 centiméteres rejtekkel látták el, amelybe a 13 migránst beszorították.

A bevándorlók közül levegőhiány miatt többen eszméletüket vesztették, kettejüket kórházba is kellett szállítani – írták a közleményben, hozzátéve, hogy mindannyian kiszáradtak és láthatóan rémültek voltak.

A megmentett személyek között két tizenegy és egy hatéves gyermek is volt.

A hatóságok szerint a migránsok Bosznia-Hercegovinából több órán keresztül utaztak a horvát-szlovén határig. Miután elkezdett kifogyni a levegőjük, próbáltak jelezni a sofőrnek, de az nem válaszolt.

A rendőrök őrizetbe vették a boszniai állampolgárságú, 52 éves sofőrt és 48 éves utastársát, és vádat emeltek ellenük.

A nyugat-balkáni útvonalon található országok 2016 márciusában fokozatosan lezárták határaikat az illegális bevándorlók előtt.

Macedónia, Szerbia, Horvátország és Szlovénia is csak azokat engedi be, akik a jogszabályoknak megfelelően útlevéllel és vízummal rendelkeznek, vagy az adott országban akarnak menedéket kérni. Ha mégis határsértést követ el valaki, a hatóságok visszakísérik az államhatárra, és visszaküldik abba az országba, ahonnan érkezett.

Kivételt képeznek az eljárás alól azok, akik közvetlen életveszélyben vannak vagy egészségügyi ellátásra szorulnak, továbbá a felnőtt kísérő nélkül érkező 14 éven aluliak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában