Járvány

2021.02.14. 20:03

Tizennégynapos szükségállapotot vezetnek be Csehországban

Az új szükségállapot, amelynek kihirdetését a regionális elöljárók közösen kérték a kormánytól, hétfőn kezdődik, tehát gyakorlatilag azonnal, ahogy lejár a jelenlegi, október 5-e óta tartó szükségállapot.

Tizennégynapos szükségállapotot hirdetett ki hétfőtől Csehországban a koronavírusjárvány miatt a kormány – közölték a cseh kabinet vasárnapi rendkívüli ülése utáni sajtótájékoztatón.

Az új szükségállapot, amelynek kihirdetését a regionális elöljárók közösen kérték a kormánytól, hétfőn kezdődik, tehát gyakorlatilag azonnal, ahogy lejár a jelenlegi, október 5-e óta tartó szükségállapot.

Andrej Babis kormányfő szombaton kijelentette: a kormány elemzése szerint ez az eljárás összhangban van a cseh alkotmánnyal.

Milos Vystrcil, a parlamenti felsőház elnöke és néhány jogász szerint viszont a kormány döntése megkerüli az alkotmányt és a parlament alsóházát is.

„A szükségállapot kihirdetése összhangban van az alkotmánnyal, mert más alapon lett kihirdetve, mint az eddigi szükségállapot” – szögezte le Alena Schillerová, a kormány alelnöke, pénzügyminiszter újságírók előtt. Míg eddig a kormány a saját megítélése alapján hirdette ki a szükségállapotot, most ezt a regionális elöljárók kérték, mert arra a következtetésre jutottak, hogy a kezükben lévő eszközök nem elegendőek a probléma kezelésére – fejtette ki Schillerová.

„Örülök, hogy a józan ész győzedelmeskedett a politikai viták felett, mert a csehországi járványhelyzet valóban nem jó és egyre inkább terjed az agresszívabb brit mutáció” – mondta Babis újságíróknak. A kormányfő nyilvánosan köszönetet mondott a regionális elöljáróknak a konstruktív tárgyalásokért.

A cseh képviselőház csütörtökön elutasította a kormánynak azt a kérését, hogy hosszabbítsa meg 30 nappal a koronavírus miatt kihirdetett, vasárnap lejáró szükségállapotot. A döntés belpolitikai feszültséget és vitákat váltott ki.

A kormány és a 13 cseh régió önkormányzati vezetői valamint a prágai főpolgármester egész hétvégén tárgyaltak a kialakult helyzet megoldásáról. A többségükben az ellenzékhez tartozó önkormányzati vezetők több követelést is megfogalmaztak, amelyekről a következő napokban tárgyalni fognak.

A követelések egyike, hogy a kormány végre terjessze a parlament elé a járványellenes törvényjavaslatát, amelynek alapján a jövőben kezelni lehetne a mostanihoz hasonló helyzeteket, és nem kellene szükségállapotot kihirdetni. Babis megerősítette, hogy a kormány hétfői ülésén fog foglalkozni velük.

Karel Havlícek kormányfőhelyettes, ipari és kereskedelmi miniszter szerint a vállalkozók számára hétfőtől gyakorlatilag nem változik semmi, bizonyos kivételektől eltekintve továbbra is zárva maradnak az üzletek, a színházak, a mozik, és marad a kötelező a maszkviselés a közlekedési eszközökön és a zárt termekben.

A regionális elöljárók kérésére viszont hétfőtől az állami hivatalok már a korábban szokásos módon állnak a lakosság rendelkezésére.

Eddig a hivatalok csak hetente két napon néhány órára nyitottak ki.

A kormányfő megerősítette, hogy kedden találkozik a parlamenti pártok elnökeivel, hogy közösen próbáljanak megoldást találni a koronavírusjárvány okozta problémákra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában