zűrzavar

2020.05.07. 19:36

Több ezer aláírás veszhetett el az Európai Bizottság hibás weboldala miatt

Kínos kérdés, hogy hogyan fordulhat elő ilyen elemi szintű technikai hiba az oldalon.

Szerverleállás, hibás ellenőrző kód generálás, több tízezer aláírás kiesése. Erre hívták fel a figyelmet egy európai polgári kezdeményezés kapcsán. Az Európai Bizottság oldala többször is megakadályozta az aláírások gyűjtését – számolt be róla egy napilap alapján a V4NA.

Elégtelen szerverkapacitásra hivatkoztak az Európai Bizottság informatikusai, amikor az őshonos nemzeti régiók védelméről szóló európai polgári kezdeményezés aláírás-gyűjtő oldala leállt. Úgy fogalmaztak: „Ennyi támogatót egyszerre még sohasem láttunk, egyetlen kezdeményezésnél sem”.

Az informatikusok számításai szerint csak a szerdai szerverleállások miatt 22 ezer aláírás hiúsult meg, ami tetemes szám, tekintve, hogy az európai polgári kezdeményezések esetén 1 millió aláírásra van szükség legalább 7 uniós tagállamból ahhoz, hogy az Európai Parlament (EP) napirendre vegye a témát.

Ráadásul az is kiderült, hogy nem csak a szerverrel, hanem magával a weboldallal is problémák voltak: a „nem vagyok robot” ellenőrzőkódot hibásan generálta, így sokan nem tudták emiatt aláírni a kezdeményezést.

„Hogy emiatt ezer, tízezer vagy százezer szignó veszett el, nem tudjuk”,

fogalmazott a polgári kezdeményezés sajtófőnöke.

Az ügy több kérdést is felvet, hiszen nem lehet tudni, hogy más polgári kezdeményezések esetén is merülnek-e fel hasonló hibák.

Kínos kérdés, hogy hogyan fordulhat elő ilyen elemi szintű technikai hiba az Európai Bizottság oldalán. Ráadásul egy olyan oldalon, ahol európai állampolgárok személyes adatait gyűjtik. Ha egy nagyobb látogatószám hibát okoz az oldalon, akkor mi garantálja, hogy feltörhetetlen a rendszer, és nem tudnak visszaélni az aláírók adataival?

Az is kérdés, hogy mi garantálja azt, hogy a hiba miatt nem vesztek el tömegesen korábbi aláírások? Ez ugyanis akár azt is eredményezhetné, hogy a szükséges 1 millió aláírásnál kevesebb jelenik meg a rendszerben, így a kezdeményezést nem köteles napirendre tűzni az EP.

Milyen garanciát tud vállalni a brüsszeli apparátus arra, hogy a hiba, mely egyértelműen az apparátus felelőssége nem jelenti majd azt, hogy elutasítanak egy olyan kezdeményezést, melynek egyébként meg lett volna a szükséges támogatottsága? Felmerül az a kérdés is, hogy csak egyszerűen hozzá nem értésről van szó vagy szándékosan akadályozzák a polgári kezdeményezések létrejöttét.

A V4NA kérdéseit természetesen elküldte a brüsszeli apparátusnak is. Amint válaszolnak, közlik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában