Bevándorlás

2018.11.07. 05:33

Több ezer migráns kért menedéket Mexikóban

A Közép-Amerikából az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több ezer tagja élt a mexikói hatóságok nyújtotta lehetőséggel és kért menedéket Mexikóban – közölte az észak-amerikai ország belügyminisztériuma.

A tájékoztatás szerint eddig 3230 menedékkérelmet nyújtottak be a főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek, és közülük 2697-en kaptak ideiglenes okmányokat, amelyekkel munkát vállalhatnak Mexikóban, amíg sorsukat el nem döntik az illetékes szervek.

Az utóbbi hónapban az országaikat sújtó erőszak és szegénység elől menekülők három karavánja indult el az Egyesült Államok irányába. A jelenleg 2-4 ezer főt számláló első, amely október 13-án indult el az észak-hondurasi San Pedro Sulából, Mexikóvárosban pihen, a Jesús Martínez stadionban átmenetileg kialakított fogadóközpontban. A migránsok, akik még 930 kilométerre vannak a legközelebbi amerikai határtól, az őket követő sorstársaikat várják.

Kedden a második, 1,5-2 ezer fős karaván elérte a mexikói fővárostól mintegy 700 kilométerre fekvő San Pedro Tapanatepec települést a déli Oaxaca államban. A harmadik, nagyjából 2 ezer lelket számláló csoport 250 kilométerre mögöttük, a Chiapas állambeli Huixtla település környékén található.

Donald Trump amerikai elnök többször kijelentette, hogy a karaván tagjai nem léphetnek be az Egyesült Államokba. Az amerikai haderő ezért több mint 5000 katonát küld az ország déli határára a már odavezényelt több mint 2000 nemzeti gárdista mellé.

Az elnök korábban emlékeztetett arra, hogy a közép-amerikaiak által benyújtott menedékkérelmek legtöbbjét, csaknem 80 százalékát elutasítják az Egyesült Államokban. Hangsúlyozta azt is, hogy ha most ezeket a karavánokat beengednék az országba, akkor még nagyobb tömeg vágna neki az útnak az amerikai határ felé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában