Illegális bevándorlás

2020.12.16. 20:33

Több hónap szünet után ismét toloncolják vissza az afgán menedékkérőket Európából

Több európai ország újrakezdte az elutasított afgán menedékkérők hazatoloncolását, amit a koronavírus-világjárvány miatt kellett felfüggeszteniük – közölték névtelenül nyilatkozó afgán tisztségviselők, akik szerint szerda reggel tizenegy embert szállítottak vissza Ausztriából és Bulgáriából Kabulba.

Az elmúlt hónapokban az európai országok a járvány miatt leállították a kitoloncolásokat, de a dpa hírügynökség szerint már Németország, Ausztria, Svédország, Magyarország és Bulgária is tett lépéseket azon afgán állampolgárok hazaszállítására, akiknek a menedékkérelmét a hatóságok elutasították.

A kabuli nemzetközi repülőtér hatóságai, valamint az afgán menekültügyi minisztériumban is megerősítették, hogy egy charterjáraton Ausztriából tíz, Bulgáriából pedig egy elutasított afgán menedékkérő érkezett Kabulba.

Egy magát megnevezni nem kívánó afgán tisztségviselő szerint a nap folyamán Svédországból is érkezett volna járat, ám a koronavírus-világjárvány okozta bonyodalmak miatt végül nem indult el. Ezzel szemben Ahmed Aklil Halil, az afgán migránsok svédországi bizottságának a vezetője Facebookon azt közölte, hogy a járat indulását aktivisták akadályozták meg.

Egy kabuli illetékes tisztségviselő szerint Magyarország szintén vissza akart szállítani néhány afgánt, de Kabul tiltakozott Budapestnél arra hivatkozva, hogy ez ellentétes a két ország által aláírt egyezménnyel.

Afgán hivatalos források szerint több mint kilenc hónap szünet után Németország is újrakezdi a kitoloncolásokat, és várhatóan csütörtökön érkezik egy járat Kabulba.

A kitoloncolások bírálói mindazonáltal arra figyelmeztetnek, hogy Afganisztán még mindig veszélyes hely ahhoz, hogy oda visszaküldjék az embereket. Jóllehet szeptemberben béketárgyalások indultak az egymással immár 17 éve hadakozó kormány és a tálibok között, a radikálisok továbbra sem tették le a fegyvert, és az országban aktív az Iszlám Állam nevű terrorszervezet is, amely többször hajtott végre merényleteket civilek ellen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában