háború

2018.06.21. 15:58

Több mint 12 ezer ember vált földönfutóvá Szíriában a hadsereg ágyúzása miatt

A szíriai állami média is megerősítette, hogy a hadsereg tüzérségi támadásokat hajtott végre lázadó területeket ellen, terrorista állásokat vettek célba és fegyvereket semmisítettek meg.

Több mint 12 ezer ember vált fökdönfutóvá a dél-szíriai Deraa tartomány azonos nevű székhelyétől északra fekvő területeken az utóbbi két napban a Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű kormányerők ágyúzása miatt – jelentette csütörtökön az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű szervezet.

Az OSDH kedden számolt be arról, hogy a tartományban heves harcok törtek ki a kormányerők és a térséget ellenőrző iszlamista lázadók között, dacára a 2017 óta érvényben lévő tűzszünetnek. Az Izrael átlal megszállt Golán-fennsíkkal és Jordániával határos térségben ugyanis úgynevezett feszültségmentesítési övezetet hoztak létre a szíriai háborúba beavatkozó Egyesült Államok és Oroszország közbenjárásával.

Jordánia és Izrael szeretné elkerülni, hogy a térségben fokozódjanak a harci cselekmények, hiszen az biztonsági kockázatot jelentene a két országra különböző okokból. A harcok fokozódása ugyanakkor pont Jeruzsálem és Ammán félelmeit támasztják alá.

Bassár el-Aszad az al-Álam iráni televíziónak múlt héten adott interjújában azt mondta: a szíriai kormány törekszik arra, hogy politikai megoldást érjen el az ország déli részén harcoló lázadókkal, ha ez azonban kudarcot vall, katonai erőt fog alkalmazni. A szíriai elnök az utóbbi években – mióta a háború menete Damaszkusz javára fordult – többször leszögezte: nem nyugszik, míg a Szíriai Arab Köztársaság minden területe vissza kerül Damaszkusz ellenőrzése alá.

Értesülések szerint a szíriai hadsereg deraai állásaihoz az utóbbi hétben folyamatosan érkezik az erősítés, ami egy nagyszabású offenzíva előkészületeinek a jele lehet.

Megfigyelők szerint ha a térségben komoly harcok veszik kezdetüket, a háború – egyelőre megjósolhatatlan következményekkel járó – új szakaszba lépne.

Az amerikai külügyminisztérium múlt heti közleményében jelezte: az Egyesült Államok határozott és megfelelő lépéseket tesz, ha a damaszkuszi kormány támadásokat intéz a délnyugat-szíriai feszültségmentesítési övezetben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában