Óriási segítség

2021.10.01. 10:23

Több mint 2300 település kap tüzelőanyag-támogatást

Több mint 2300 település vett részt sikerrel a Belügyminisztérium (BM) szociálistüzelőanyag-pályázatán, az önkormányzatoknak a támogatásból vásárolt tűzifát, illetve szenet 2022. február 15-éig kell kiosztaniuk a rászorulóknak – közölte a tárca önkormányzati államtitkára pénteken az MTI-vel.

Pogácsás Tibor elmondta:

a központi költségvetés idén 5 milliárd forint támogatást biztosít a szociálistüzelőanyag-programhoz.

A kormányzat 2011 óta támogatja a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag-vásárlását – emlékeztetett az államtitkár; a program 800 millió forintos kerettel indult, amely évről évre emelkedett, és idén már a kezdeti összeg több mint ötszörösét szánják erre a célra.

A program az ötezernél kevesebb lakosú településeken élők tüzelőanyag-felhasználásához járul hozzá. A költségvetési támogatást a BM az érintett önkormányzatoknak folyósítja.

A pályázatok beadásának határideje 2021. augusztus 31. volt.

Pogácsás Tibor ismertette: 2351 önkormányzat nyújtott be érvényes támogatási igényt, a pályázatok szabályszerűségi, formai és tartalmi felülvizsgálatát, a szükséges hiánypótlást a Magyar Államkincstár végezte.

A legtöbb nyertes önkormányzat – 2091 – összesen több mint 4,4 milliárd forint értékben keménylombos tűzifára kap támogatást. További 217 település barnakőszén, 43 pedig lágylombos tűzifa vásárlása érdekében pályázott sikerrel.

A nyertes önkormányzatok a fővárosi és a megyei kormányhivatal erdészeti igazgatóságai által nyilvántartott erdőgazdálkodóktól vásárolhatják meg a tüzelőanyagot, a támogatás teljes összegét legkésőbb 2022. március 31-ig használhatják fel.

A tűzifa, valamint a szén szállításából – ideértve eljuttatását a rászorulókhoz – származó költségek a nyertes önkormányzatokat terhelik, amelyeknek 2022. április 15-ig kell elszámolniuk a kincstárral.

A pályázat eredményét a Belügyminisztérium honlapján teszik közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában