tragédia

2020.04.14. 06:39

Több mint harminc halálos áldozatot követeltek a tornádók az Egyesült Államok déli államaiban

A forgószelek házak ezreit döntötték romba, fákat és villanypóznákat döntöttek ki, leszaggatták a villanyvezetékeket.

Több mint harminc halálos áldozatot követeltek a vasárnap és hétfőn pusztító tornádók az Egyesült Államok déli és délkeleti államaiban.

Miközben a déli és a délkeleti tagállamokban már a pusztítás mértékét veszik számba, a viharzóna az Egyesült Államok keleti partvidéke felé mozdult. Az országos meteorológiai intézet hétfő esti jelentése szerint a déli Floridától az északkeleti Maine államig mintegy 51 millió amerikait sújthat a vihar, erőteljes széllökésekkel, özönvízszerű esőzésekkel és még több tornádóval.

Hétfőn este viharriadót adtak ki Virginiában, Washington szövetségi fővárosban, Marylandben és Pennsylvaniában.

Vasárnap és hétfőn Texastól Mississippin és Alabamán át Észak-Karolináig több mint hatvan tornádó pusztított. A forgószelek házak ezreit döntötték romba, fákat és villanypóznákat döntöttek ki, leszaggatták a villanyvezetékeket.

Különösen súlyos károktól érkeztek jelentések Louisianából, Mississippi délkeleti vidékeiről, Georgia középső részéről. Arkansas-ban sokan az összeomló házak alatt lelték halálukat, Észak-Alabamában a szélvihar lerombolt egy templomot, amely később lángra is kapott, a Tennessee államban lévő Chattanooga városában csaknem 200 ház dőlt romba, és ketten maradtak holtan az épületek alatt, a Tennesse-völgyben több mint 150 milliméternyi csapadék hullott.

A hegyvidékeken áradások és földcsuszamlások voltak.

Hétfőn este Texastól Maine államig csaknem egymillió 300 ezer fogyasztó volt áramszolgáltatás nélkül.

Tate Reeves, Mississippi kormányzója azt mondta újságíróknak: hozzászoktunk a tornádókhoz Mississippiben, de ilyen viharokat még nem láttam„.

A kormányzó szükségállapotot rendelt el az állam egész területén. Kay Ivey, Alabama kormányzója felfüggesztette a társadalmi elkülönülésre vonatkozó szigorú előírásokat, Henry McMaster, Dél-Karolina kormányzója pedig az állam egyes megyéire hirdetett ki szükségállapotot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában