készültség

2019.10.12. 08:28

Több mint hatvan éve nem volt olyan heves tájfun Japánban, mint a közelgő Hagibisz

Szombat késő este éri el Japán fő szigetét Honsút.

Több mint hatvan éve nem volt olyan heves tájfun Japánban, mint a Hagibisz, amely szombat estére éri el az ország fő szigetének partjait, a hatóságok a legmagasabb szintű készültséget rendelték el.

A trópusi vihart megelőző heves széllökések szombaton felborítottak egy autót, vezetője meghalt a Tokiótól keletre fekvő Csiba prefektúrában – jelentette híradásában az NHK japán közszolgálati televízió. Ugyanitt négy ember megsérült, amikor a szél tetőket sodort el. Mintegy 7 ezer 200 háztartásban nincs villany a területen, ahol a múlt hónapban a Fakszaj tájfun 30 ezer épületet megrongált és jelentős áramkimaradásokat okozott.

A Hagibisz, amely azt jelenti, hogy sebesség, szombat késő este éri el Japán fő szigetét Honsút. A vihar magja óránként húsz kilométeres sebességgel mozog, a Csendes-óceánon egyes helyeken a szél sebessége elérte az óránként 260 kilométert. A hatósági előrejelzés szerint ezer milliméternyi csapadék hullhat 24 óra alatt Japán középső részén, Kanto régióban.

Mintegy 7,6 millió embernek javasolták, hogy készüljön fel a kimenekítésre, és 1,7 milliónak pedig közvetlen evakuálási ajánlást adtak.

A tájfun miatt a rögbi világbajnokság két meccsét is törölték, valamint a Formula 1-es japán nagydíj kvalifikációs futamát is szombatról vasárnapra tették át, és szombaton minden rendezvény elmarad a szuzukai pályán.

A fővárosban, Tokióban zárva tart az üzletek, éttermek, gyógyszertárak többsége. Nem fogad és nem indít légi járatokat a tokiói Haneda nemzetközi repülőtér.

A japán meteorológiai intézet a Hagibiszt az országra 1958-ban lecsapó Ida tájfunhoz hasonlította, amikor is a rendkívüli időjárás pusztításában 1200 ember halt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában