Belgium

2021.09.25. 09:04

Több száz terrorista bankszámláját fagyasztották be

Az intézkedés a terrorizmus elleni küzdelem fontos része. Több személynek az útlevelét is bevonták annak érdekében, hogy ne utazhassanak az EU-n kívüli országba.

Belgiumban úgy próbálják meg felvenni a harcot a terroristákkal szemben, hogy elzárják őket anyagi forrásaiktól. A Sudpresse arról számol be cikkében, hogy

eddig 295 terroristának fagyasztották be bankszámláját, megelőző intézkedésként a terrorizmus elleni küzdelem jegyében

A fenyegetettség-elemző koordinációs testület (Ocam) adatai alapján jelenleg közel 300 személy él Belgiumban, akik különösen magas kockázatot jelentenek a közbiztonságra. Esetükben az Ocam egyeztet az illetékes szolgálatokkal, majd indoklással ellátott véleményt nyújt be a Nemzetbiztonsági Tanácsnak, a belügyminiszternek és a külügyminiszternek, akik ezt követően meghozzák a szükséges közigazgatási intézkedéseket – mondta Sofie Decoster, az Ocam szóvivője. Sofie Decoster arról is beszámolt, hogy 2020-ban összesen 21 esetben hoztak az illetékes hatóságok olyan közigazgatási intézkedést, melyet követően befagyasztották a gyanús személy bankszámláját. Hozzátette: az eseteket félévente újravizsgálják.

A Sudpresse beszámol egy másik bűnmegelőző közigazgatási intézkedésről is, ami nem más, mint az útlevél bevonása, kiállításának megtagadása vagy meg nem újítása.

Belgiumban jelenleg – szintén az Ocam kezdeményezésére – 29 veszélyesnek ítélt személynek nincs útlevele, ezzel azt kívánják megakadályozni a belga hatóságok, hogy a nagy kockázatot jelentő illetők az Európai Unión kívüli országokba utazhassanak.

Van még egy, az előzőeknél ritkább eljárás is, az ID-Ban elnevezésű intézkedés, melynek az a lényege, hogy bevonják vagy érvénytelenítik a veszélyes emberek személyi igazolványát, illetve megtagadják az új okirat kiadását. Az új intézkedést 2020-ban kezdeményezte az Ocam, az illetékes miniszter pedig beleegyezését adta, így ez az új módszer is bevethető lesz a terrorista-gyanús egyének ellen.

A honlapján található tájékoztató alapján az Ocam egy olyan testület, mely az igazságügyi és a belügyminiszter felügyelete alatt működik, és mindig egy bíró áll az élén.

Az a feladata, hogy felmérje az országra és a lakosságra leselkedő terrorista és szélsőséges fenyegetést.

Az Ocam honlapján az is szerepel, hogy a terrorizmus soha nem elzárt környezetben jelenik meg, gyakran előzi meg a polarizáció és a radikalizálódás folyamata: egyes személyek, akik úgy érzik, hogy elutasítja őket a társadalom, kiszolgáltatottá válnak a szélsőséges ideológiák hatásaival szemben, ezért a terrorizmus elleni küzdelem érdekében mindenekelőtt befogadó társadalom kialakítására kell törekedni, meg kell akadályozni, hogy a társadalmi kérdések biztonsági kérdésekké váljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában