Srí Lankát is érinti

2018.10.11. 10:45

Több százezer embert evakuáltak Kelet-India térségében egy ciklon miatt

A Titli névre keresztelt ciklont az indiai meteorológiai szolgálat nagyon súlyosnak minősítette, számításaik szerint a széllökések elérhetik akár a 165 kilométer/órás sebességet is.

A Bengáli-öbölt elérő ciklon erősödése miatt háromszázezer embert evakuáltak a hatóságok a kelet-indiai Orisza államban szerdán, továbbá felfüggesztették az egyik legnagyobb kikötő működését, több repülőjáratot töröltek, és fennakadások vannak a vasúti közlekedésben is. A ciklon érinti az Indiától délkeletre található Srí Lanka szigetét is.

A Titli névre keresztelt ciklont az indiai meteorológiai szolgálat nagyon súlyosnak minősítette, számításaik szerint a széllökések elérhetik akár a 165 kilométer/órás sebességet is, amikor a ciklon csütörtökön a korai órákban partot ér. A meteorológiai szolgálat arra is figyelmeztet, hogy a ciklon fákat csavarhat ki, póznákat dönthet ki, kárt tehet az utakban, az ültetvényekben és a part menti házakban.

Áradásokra is lehet számítani az alacsonyabban fekvő területeken, úgymint Orisza és szomszédos Ándhra Prades államban. Orisza állam több körzetében legkevesebb háromszázezer embert kellett evakuálni.

A következő két napban az iskolák is zárva tartanak az államban, a paradipi kikötő működése szünetel, ahogyan több viszonylaton a légi és vasúti közlekedés is.

Az Indiától délkeletre található Srí Lanka szigetét is érinti a ciklon. Az ottani katasztrófavédelem közlése a heves szél és esőzések következtében az országban már meghalt 12 ember. Több mint 69 ezer főt sújtanak az időjárási viszontagságok, a heves szél és az esőzés már hétvége óta tart, emiatt sokakat ki kellett telepíteni, emellett fennáll a földcsuszamlás veszélye is.

Az évnek ebben a szakaszában a Bengáli-öbölben gyakori jelenségeknek számítanak a ciklonok, melyek súlyos károkat okoznak, és a helyi lakosságot is veszélybe sodorják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában