pokoli

2020.10.27. 05:47

Több tízezer ember hagyta el otthonát a tűzvészek miatt Kaliforniában

Kalifornia déli vidékein Gavin Newsom kormányzó rendelete nyomán kilencvenezer embernek kellett elhagynia az otthonát a tűzvészek miatt hétfőn.

A kormányzó rendelete a Los Angelestől délre fekvő településeken élőket érintette. A bozóttüzek vasárnap este lángoltak fel ismét, a tüzet a szárazság és az erős széllökések táplálják.

A kaliforniai erdészeti és tűzvédelmi hatóság közlése szerint

óránként 120-130 kilométeres szél „segíti” a tűz terjedését, a tűzoltóknak éppen a szél miatt le kellett állniuk a helikopterről történő oltással.

Hétfőn két helyen is újabb bozóttüzek keletkeztek, és csaknem háromezer hektárnyi terület vált a tűz martalékává. Los Angeles környékén a kanyonokban és délebbre, Santa Ana mellett képtelenek megfékezni a tüzet, amely egyelőre a lakott területeket nem érte el. A Los Angeles melletti Irvine városában és környékén azonban elővigyázatosságból több mint kilencvenezer embert költöztettek el a tűzvész miatt.

A város fölött az égboltot sötétre színezi a füst.

Lángokban áll Yorba Linda környéke is, az erős széllökések miatt a helyi hatóságok attól tartanak, hogy ismét bozóttüzek veszik körül az északabbra fekvő San Franciscót is. San Franciscótól északra egyébként hurrikán erejű széllökésekről számoltak be a meteorológusok.

A térségben a tűz gyors terjedése miatt országutakat kellett lezárni. Az áramszolgáltatás kényszerű szünetelése miatt több mint egymilliónyian maradtak áram nélkül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában