nő a feszültség

2019.08.30. 22:56

Több tucat palesztin tüntető kapott lőtt sebet a gázai tüntetéseken

Többen átjutottak a kerítésen.

Több mint negyven palesztin tiltakozó sebesült meg az izraeli hadsereg tagjai által leadott lövésektől a Gázai övezet és Izrael közötti határ mentén tartott újabb pénteki tüntetéseken – közölték palesztin orvosi források.

A Gázai övezet egészségügyi minisztériuma szerint 75 ember sebesült meg, közülük 42-t meglőttek. Ez utóbbiak között van 18 gyerek, két nő, egy mentős és egy újságíró.

Az izraeli hadsereg közölte, hogy egy katona megsebesült az övezetből érkező robbanószerkezet darabjaitól, amely valószínűleg egy petárda vagy a tiltakozók által feléjük hajított gránátok egyike volt.

Izraeli katonai források szerint mintegy hatezer gázai tüntetett a határ mentén. Közülük négy gránáttal és késsel felfegyverkezett embernek sikerült átjutnia az övezetet Izraeltől elválasztó kerítésen, őket őrizetbe vették.

A gázai-izraeli határnál tavaly március vége óta rendszeresek a tüntetések, amelyeken palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek elvesztése ellen. A gázai egészségügyi minisztérium szerint a tiltakozások kezdete óta 307 palesztin halt meg és több mint 17 ezret lőttek meg.

Az elmúlt két hétben tovább nőtt a feszültség a térségben, legalább hat olyan nap volt, amikor rakétákat lőttek ki a Gázai övezetből. Ezenkívül megnőtt az Izraelbe való beszivárgásra tett kísérletek száma is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában