valós segítség

2018.12.18. 20:12

Többen veszik igénybe a hajléktalanellátást

Október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Budapest, 2018. december 18. Hajléktalan férfi a Hajléktalanokért Közalapítvány székhelyén, a VI. kerületi Szobi utcában 2018. december 18-án. Ezen a napon Fülöp Attila, az Emberi Erõforrások Minisztériumának (Emmi) szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelõs államtitkára sajtótájékoztatót tartott a hajléktalanokat segítõ intézkedésekrõl és programokról. Az államtitkár közölte, hogy október közepe óta 1300-zal többen veszik igénybe a hajléktalanellátást. MTI/Mónus Márton

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Mónus Márton

Fülöp Attila azt mondta, a hajléktalanszállók kihasználtsága országosan mintegy 84, Budapesten 81-82 százalékos. Ez azt jelenti, hogy tudják fogadni azokat, akik igénybe szeretnék venni a szolgáltatást – hangsúlyozta.

Kitért arra is, hogy 2020 végéig – egy jelenleg is futó program keretében – mintegy négyezer hajléktalan ember kap naponta egyszer meleg ételt.

Továbbá 84 millió forintos pályázatot írtak ki a hajléktalanellátásban közreműködő szervezetek fejlesztésére, amelyre január 15-ig lehet jelentkezni – tette hozzá.

Az államtitkár úgy fogalmazott:

„Aki a társadalom tagjaként felelősséget érez a hajléktalanok iránt, azzal tud a legtöbbet segíteni, ha probléma esetén, a kormany.hu oldalon megtalálható telefonszámokon értesíti a diszpécserszolgálatot.”

A felsorolt programok és a hajléktalanellátó intézmények „valós segítséget, az életben maradást tudják” biztosítani – mondta Fülöp Attila.

Lőrincz Norbert, a Hajléktalanokért Közalapítvány kuratóriumi elnöke tudatta, a krízisautók folyamatosan járják az utakat a hideg időszakban, a nappali melegedők pedig hosszított nyitvatartással működnek. Reggel 8-tól este 6 óráig vannak nyitva, és hétvégén is fogadják a hajléktalanokat – ismertette a részleteket.

Közölte, a több mint nyolcvan nappali melegedő működtetésére mintegy 140 millió forintos keret áll rendelkezésre.

Kitért arra is, hogy a január 15-ig pályázható, több mint 80 millió forintos tartalékalapból 50 milliót már odaítéltek.

Úgy vélekedett, ha a társadalmi összefogás fennmarad, az idei tél krízisellátását nagyobb problémák nélkül meg tudják oldani.

Borítókép: Hajléktalan férfi a Hajléktalanokért Közalapítvány székhelyén, a VI. kerületi Szobi utcában 2018. december 18-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában