Illegális bevándorlás

2018.04.18. 12:36

Tovább szigorítják a menedékjogot az osztrákok

Újabb szigorító intézkedésekről határozott az osztrák kormány szerdán a menedékjog terén annak érdekében, hogy felvegyék a harcot az illegális bevándorlással és a menekültstátusszal való visszaélésekkel szemben - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár bécsi sajtótájékoztatóján.

Border controls of Austrian Federal Police. The Police is searching for illegal migrants from Italy on freight trains in Steinach am Brenner, Austria on 2017/08/18. (Photo credit should read "Jakob Gruber/APA-PictureDesk via AFP")

Heinz-Christian Strache alkancellár az újságírók előtt hangsúlyozta, hogy fontos lépésekről van szó, amelyek célja, hogy megszüntessék a visszaéléseket.

Az újonnan elfogadott szabályok értelmében az osztrák hatóságok ezentúl betekintést nyerhetnek a menekültek mobiltelefonjainak tartalmába, hogy adatokat szerezzenek a menedékjogért jelentkezők által korábban megtett útvonalról. Ha a menekülteknél van pénz, az osztrák hatóságok 840 euróig terjedő eljárási díjat számíthatnak fel. Továbbá azokat, akik bűncselekményt követnek el, azonnal őrizetbe veszik és kitoloncolják az országból, és ez a kiskorú bűnelkövetőkre is vonatkozik. Abban az esetben pedig, ha egy menedékkérő „vakációra” visszatér hazájába, elveszíti tartózkodási jogait Ausztriában – fejtette ki Strache, aki egyúttal a kisebbik kormánypárt, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője.

Sebastian Kurz is úgy fogalmazott, hogy olyan „intézkedéscsomagról” döntött a kormány, amellyel az esetleges visszaéléseket akarják kiküszöbölni.

Borítóképünk egy határőrizeti feladatokat ellátó rendőr egy osztrák vasútállomáson

Forrás: AFP / Jakob Gruber / APA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában