Ország-világ

2020.09.15. 19:59

Tovább vinnék a hiteltörlesztési moratóriumot

A március közepén bevezetett rendszer szűkebb körben és másképp maradhatna még.

A második világháború óta a legnagyobb gazdasági sokkot éli át a magyar gazdaság, amelyben a hazai bankrendszer eddig jól vizsgázott. Az év végén lejáró hiteltörlesztési moratórium folytatásaként a jegybank jövőre a sérülékenyebb jövedelmű adósok célirányos felkarolását javasolja meghatározott időszakra, könnyen átlátható konstrukcióban – írja a Magyar Nemzet.

Hamar bebizonyosodott, hogy a fél évvel ezelőtt bevezetett hiteltörlesztési moratórium mind a vállalati, mind a lakossági adósoknak nagy segítséget jelentett. A 2020. március 18-ig folyósított hitelállomány mintegy fele van benne a moratóriumban. A háztartásoknál a magasabb kamattal rendelkező, rövidebb futamidejű, fedezetlen fogyasztási hitelek esetében, a vállalatoknál pedig a mikro-, kis- és közepes cégek körében magasabb az átlagnál a halasztott fizetés lehetőségével élők aránya.

A rendszer segítségével összességében mintegy 2000 milliárd forint maradhatott a lakosságnál és a vállalkozásoknál, 2020. december 31-e után azonban további segítségre lesz szüksége az adósoknak és a bankrendszernek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szerint jövőre a sérülékenyebb jövedelmű adósokat kell célirányosan felkarolni könnyen átlátható, meghatározott időszakra szóló megoldással. A lakossági ügyfelek körében mintegy 160-270 ezer ügyfél eshet ebbe a kategóriába, leginkább a munkaerőpiaci helyzete miatt.

A vállalkozások esetében 20 ezres nagyságrendet képviselnek azok, amelyeknek problémái lehetnek – adott becslést az érintettek létszámára az MNB ügyvezető igazgatója a Portfólió hitelezési konferenciáján. Fábián Gergely azt mondta, a moratórium meghosszabbításánál azt kell szem előtt tartani, hogy megmaradjon az adósok fizetési hajlandósága. Erre szolgálhat a kamatfizetési kötelezettség fenntartása vagy a teljes törlesztések ütemezett visszafizetése.

Jelasity Radován, a Magyar Bankszövetség elnöke indokoltnak nevezte a moratórium bevezetését, és a banki megvalósítás oldaláról is értékelte a rendszert. Mint fogalmazott:

a szektor bravúrosan helytállt, amikor március közepén, gyakorlatilag 24 óra alatt kellett a bankokban dolgozóknak a magyar adósok 16 ezer milliárd forintnyi hitelállományának felfüggesztését végrehajtaniuk.

A bankszövetségi elnök, aki gyakorló bankárként az Erste Bank elnök-vezérigazgatója is,

a magyarországi hiteltörlesztési moratóriumot messze a legkedvezőbbnek nevezte a régióban.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a rendszerből kijönni hosszabb folyamatot jelent majd annál, mint amennyi idő alatt bevezették. A moratórium a bankszektornak eddig csaknem 50 milliárd forintba került, emellett több százmilliárd forint veszteséggel számolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában