Válságkezelés

2018.03.19. 06:17

Trump halállal büntetné a drogkereskedőket

Az amerikai elnök hétfőn terjeszti elő kormányzata tervét az opiát tartalmú kábítószerek és gyógyszerek okozta válság leküzdésére.

Donald Trump – a first ladyvel együtt – a válság által leginkább sújtott északkeleti New Hampshire szövetségi államba utazik, és ott vázolja fel a tervezet részleteit.

Andrew Bremberg, a Fehér Ház belpolitikai kérdésekkel foglalkozó igazgatója vasárnap este rövid tájékoztatót tartott újságíróknak az elnök, illetve a kormányzat terveiről. E szerint Donald Trump várhatóan keményebb büntetési tételeket – beleértve a halálbüntetést is – szorgalmaz a kábítószer-kereskedők számára, és a kongresszust arra ösztökéli majd, hogy alkosson törvényt, amely kötelezően büntetni rendeli a már kis mennyiségű kábítószerrel vagy opiáttartalmú gyógyszerrel illegálisan kereskedőket is.

A kormányzati elképzelések között szerepel az oktatás kiszélesítése és a már eredményesnek bizonyult gyógymódok és rehabilitációs erőfeszítések kormányzati pénzügyi támogatása. Egyúttal drasztikusan csökkentenék a csakis receptre felírható, opiát tartalmú fájdalomcsillapítók forgalmazását is, mégpedig úgy, hogy a Medicaid (a szerényebb jövedelműeket segítő állami egészségbiztosítás) nem térítené meg e gyógyszerek árát.

Az opiátok – beleértve a heroint, a szintetikus kábítószereket és az opiáttartalmú fájdalomcsillapítókat – 2016-ban több mint 42 ezer halálos áldozatot követeltek. Donald Trump kormányzata elsődleges fontosságú feladatának nevezte az opiátválság leküzdését, és tavaly októberben országos egészségügyi vészhelyzetet hirdetett. Akkor elnöki bizottságot hoztak létre a helyzet feltérképezésére, javaslatok kidolgozására, és ennek a bizottságnak a vezetésével bízta meg az elnök Kellyanne Conwayt.

Az ügyben egyébként aktívak a törvényhozók is. A kábítószer-ellenőrzési hivatal (DEA) vezetője kedden a kongresszusban tartandó meghallgatásán számol be arról, hogy az intézmény mit és hogyan tett a válság kezelésére. Szintén kedden a képviselőház energetikai és kereskedelmi bizottsága 25, az opiátválságra vonatkozó törvénytervezetet tárgyal majd meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában