Katasztrófavédelem

2017.10.30. 06:46

A tűzesetek és balesetek megelőzésére figyelmeztetnek halottak napja előtt

A kegyeleti gyertya vagy a halloweenre készített töklámpás tüzet okozhat, ezért mindenszentek és halottak napján különösen is ügyelni kell a tűzesetek megelőzésére a lakásokban és a temetőkben egyaránt – figyelmeztetett az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

A baleseteket általában az okozza, hogy a mécseseket, gyertyákat gyúlékony anyagok közelében helyezik el, a lángok a temetőben a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és az asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek – írták közleményükben. Évente átlagosan húsz ilyen tűzeset történik országszerte.

Az OKF kiemelte: a temetőtüzek megelőzhetők azzal, hogy a szabadban csak mécsestartóban elhelyezett mécsest gyújtunk meg, és eloltjuk ezeket, amikor a sírtól távozunk.

A halloween alkalmából készített töklámpásokat, illetve a kegyeleti gyertyákat olyan biztonságos helyre kell rakni, ahol nem gyulladhat meg a közelükben semmi – olvasható a közleményben.

Teljes kapacitással dolgozik az Országos Mentőszolgálat

Mindenszentekkor és halottak napján országszerte 1500 mentőápoló, mentőorvos, járművezető és mentésirányító teljesít szolgálatot – közölte Győrfi Pál szóvivő az MTI-vel.

A kommunikációs vezető közleményében azt ajánlotta, az autósok a szokásosnál is óvatosabban közlekedjenek a temetők környékén megnövekedett forgalomban. A sírokat felkeresőknek hasznos lehet a magukkal vitt zseblámpa használata – írta.

Kiemelte, hogy a kisgyermekekre különös figyelmet kell fordítani, mert egy meglazult sírkő könnyen ledőlhet és akár halálos balesetet is okozhat. Azoknak, akik alapbetegségben szenvednek, komoly fizikai megterhelést jelenthet a temető meglátogatása, nekik azt javasolta a mentőszolgálat, hogy vigyék magukkal rendszeresen vagy szükség esetén szedett gyógyszereiket is.

Mindenszentek és halottak napja

November 1-je, mindenszentek ünnepe – amely Magyarországon 2000-ben, fél évszázad elteltével lett ismét munkaszüneti nap – a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ilyenkor. Az ezt követő halottak napja, november 2-a fokozatosan vált egyházi ünnepből az elhunytakról való általános megemlékezés napjává, ezekben a napokban gyertyát, mécsest gyújtunk elhunyt szeretteink emlékére.

Borítókép: MTI / Komka Péter

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában