szárazság

2021.06.18. 15:27

Tűzgyújtási tilalmat rendeltek el az Alföldön szombattól

Az alföldi térség erdőterületein található avar-, gyep- és tűlevélréteg kiszáradása miatt fokozott tűzveszély alakult ki, ezért szombattól három megyében – Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok – életbe lép a tűzgyújtási tilalom – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) pénteken a honlapján.

A közlemény szerint a hétvégén várható száraz, kánikulai időjárás miatt fennáll a nagy területű koronatüzek kialakulásának kockázata.

Hangsúlyozták, hogy a korlátozás alatt tilos tüzet gyújtani a külterületi ingatlanokon fekvő erdőkben és fásításokban, valamint azok 200 méteres körzetében – ideértve a térképen jelölt területeken található tűzrakó helyeket, a vasút és közút menti fásításokat -, valamint tilos a parlag- és gazégetés is.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság azt közölte pénteken, hogy

a tűzoltókat idén már több mint 4900 szabadban keletkezett tűzhöz riasztották, a leégett terület mérete pedig 5035 focipályának felel meg.

A kertben bográcsozni, grillezni szabad, de a tüzet egyetlen pillanatra se hagyjuk magára és mindig legyen a közelben oltóvíz – figyelmeztettek a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában