tárgyaltak

2021.02.13. 20:27

Üdvözölte az orosz külügyminiszter az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez

A TASZSZ hírügynökség szerint a telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte.

Üdvözölte az orosz külügyminiszter szombaton az Egyesült Államok visszatérését a párizsi klímaegyezményhez.

Szergej Lavrov telefonon beszélt John Kerry korábbi külügyminiszterrel, Joe Biden amerikai elnök klímavédelmi különmegbízottjával.

A moszkvai külügyminisztérium közleménye szerint Lavrov és Kerry megvitatta a párizsi klímavédelmi megállapodásban foglaltak megvalósításával összefüggő kérdéseket, és megállapodtak abban, hogy erősítik a két ország közötti kapcsolatokat ezen a téren.

Lavrov üdvözölte, hogy az új amerikai kormányzat bejelentette visszatérését a nemzetközi klímavédelmi egyezményhez, egyben reményét fejezte, hogy sikerül biztosítani a hosszú távú klímavédelmi megállapodás nemzetközi jogi alapjait.

A orosz külügyminiszter és az amerikai elnöki megbízott egyaránt hangsúlyozta a széleskörű nemzetközi együttműködés szükségességét a klímavédelem területén. A közlemény szerint olyan együttműködés mellett foglaltak állást, amely figyelembe veszi a természetvédelmi, a gazdasági, a szociális és a politikai tényezőket, továbbá kivétel nélkül valamennyi részes ország érdekeit.

Megállapodtak abban, hogy a két ország illetékes hatóságai együttműködnek az ENSZ évente tartandó klímaértekezletének előkészítésében. A rendezvényt tavaly novemberben tartották volna meg, de a koronavírus-világjárvány miatt 2021 novemberében tartják meg. A COP26 néven ismert értekezlet házigazdája a skóciai Glasgow lesz.

A TASZSZ hírügynökség szerint a telefonbeszélgetést az amerikai fél kezdeményezte.

Joe Biden amerikai elnök közvetlenül január 20-i beiktatása után egyik első lépéseként írta alá a rendeletet az Egyesült Államok visszatéréséről a párizsi klímaegyezményhez, megsemmisítve ezzel republikánus elődje, Donald Trump egyik legfajsúlyosabb döntését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában