Járvány

2020.04.24. 13:25

Új elemek jelennek meg a családvédelmi akciótervben

Július elsejétől újabb kedvezményekkel bővül a kormány családtámogatási rendszere.

A fiatal felnőttek után a cseden, gyeden és gyesen lévő édesanyák is igénybe vehetik a nyelvvizsga-, a KRESZ-tanfolyam- és a KRESZ-vizsgadíj visszatérítésének lehetőségét. Emellett döntést hoztak a korábban bevezetett családtámogatások védelméről; akik a járvány miatt vesztik el az állásukat, nem esnek el a babaváró hiteltől és a csok lehetőségétől – összegezte a Magyar Nemzet.

Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a Kossuth rádióban hangsúlyozta: arról is döntöttek már korábban, hogy aki a veszélyhelyzet ideje alatt betölti a KRESZ-tanfolyam és -vizsga húszéves, valamint a nyelvvizsga 35 éves igénylési korhatárát, az a veszélyhelyzet megszűnése után hat hónapig még élhet a lehetőséggel.

A kormány kiterjesztette az említett kedvezményeket a gyermekeikkel otthon lévő édesanyákra. A koronavírus-járvány sok család boldogulását megnehezíti, ezért a segítségükről döntött a kormány.

A babaváró támogatás és a családi otthonteremtési kedvezmény feltétele, hogy az igénylő három év, tízmilliós csok esetében pedig két év folyamatos jogviszonnyal rendelkezzen, ám a járvány miatt többen elveszíthetik állásukat. Hogy ne essen el a támogatástól, aki újra elhelyezkedik, maximum hat hónapot beszámíthat munkaviszonyként – mondta az államtitkár.

A csok és a babaváró támogatás életkori hatá­rait is meghosszabbították a veszélyhelyzetet követő harminc napig, a hiteltörlesztési moratórium ezekre is érvényes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában