Járvány

2021.08.26. 16:11

Új napi halálozási rekordot rögzítettek Oroszországban

Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 226 311 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Oroszországban az elmúlt napon 820 ember életét követelte a koronavírusos fertőzés, ami a legnagyobb emberveszteséget jelenti a járvány kezdete óta.

A halálos áldozatok száma ezzel 179 243-ra nőtt. Az igazolt fertőzöttek száma 19 630-cal 6 824 540-re emelkedett a csütörtökön közzétett hivatalos adatok szerint. A napi növekmény 0,29 százalék, az új esetek 7,4 százaléka volt tünetmentes. Az aktív fertőzöttek száma 552 479-re csökkent, a felépülteké pedig 19 661-gyel 6 092 818-ra nőtt.

Oroszországban a járvány kezdete óta több mint 176,7 millió, az elmúlt napon pedig 567 ezer laboratóriumi tesztet végeztek el. Koronavírus-fertőzés gyanújával jelenleg 1 226 311 embert tartanak orvosi megfigyelés alatt.

Az orosz vakcinák forgalmazásáért felelős Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) szerda este, Argentínában elvégzett vizsgálatokra hivatkozva a Twitteren közölte, hogy a Szputnyik V oltóanyag beadását követő fél évben fokozatosan erősödik a Covid-19 elleni védettség az antitestek érése miatt, amelyek így megerősödnek az immunrendszer általi felismerést elkerülni képes vírusmutációkkal szemben. Az RFPI utalt az argentin tudósok által szerdán a medRxiv portálon preprint cikkben közölt eredményekre, amelyek szerint az antitestek semlegesítő ereje jelentősen megnőtt négy hónappal a Szputnyik V oltás után, a beadást követő 42 nappal mért szinthez képest.

A felmérést több argentin intézet és egészségügyi intézmény, köztük a Buenos Aires-i Egyetem, valamint az amerikai Missouri államban lévő St. Louis Washington Egyetemének tudósaiból álló kutatócsoport végezte. A vizsgálat 1800 Szputnyik V-vel beoltott páciens 2021 januárja és augusztusa között nyert szérummintájának elemzésén alapult. A szakemberek az alfa, a béta, a gamma, a delta és a lambda változattal szembeni szérumrezisztenciát vizsgálták.

Megállapították, hogy a koronavírus tüskefehérjéje elleni IgG-antitestek számának fokozatos csökkenése ellenére a rezisztencia növekedett, különösen a béta és gamma változatokkal szemben, amelyek a leginkább képesek az immunrendszer „megkerülésére”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában