Járvány

2020.05.04. 08:43

Új-Zélandon első alkalommal nem jelentettek újabb fertőzöttet

Új-Zélandon múlt héten kedden kezdtek lazítani a korlátozásokon, ami azt jelenti, hogy mintegy 400 ezer ember térhetett vissza a munkahelyére, megnyitottak egyes boltok és az iskolák.

Új-Zélandon első alkalommal nem jelentettek újabb fertőzöttet március 16. óta – közölte hétfőn Ashley Bloomfield egészségügyi főigazgató.

A szigetországban alig egy hete oldották fel a szigorú korlátozásokat, amelyek láthatóan sikeresen megfékezték a járvány terjedését. Bloomfield sajtótájékoztatóján ezzel összefüggésben kiemelte, hogy ez ok az ünneplésre. Egyben megjegyezte, hogy a Covid-19 betegségben elhunytak száma sem változott, továbbra is húsz.

„Ez mindannyiunk hozzájárulását mutatja” – jelentette ki Bloomfield. „Ez az első nap, hogy nincsen újabb eset, és szeretnénk, ha ez így is maradna” – tette hozzá.

Új-Zélandon múlt héten kedden kezdtek lazítani a korlátozásokon, ami azt jelenti, hogy mintegy 400 ezer ember térhetett vissza a munkahelyére, megnyitottak egyes boltok és az iskolák.

A kiskereskedelem online indult újra. A vevők interneten rendelhetnek és fizethetnek, de a boltba nem mehetnek be.

Ugyanakkor számos korlátozás fennmarad, sokan továbbra is távmunkában dolgoznak, illetve távoktatásban tanulnak.

Bloomfield figyelmeztetett, hogy a távolságtartásra vonatkozó szabályokat is be kell tartani, hogy biztosíthassák, a járvány nem tér vissza a csaknem ötmillió lakosú országba, ahol jelenleg 1137 fertőzöttet tartanak nyilván.

„A dolgok igazi próbája később a héten lesz, számításba véve a vírus inkubációs idejét és azt az időt, amíg egyes embereknél tünetek jelentkeznek, ami általánosságban öt hat nap a fertőzéstől számítva” – mondta.

Winston Peters külügyminiszter hétfőn támogatta az úgynevezett transz-tazmán buborék ötletét, amely biztosítaná a személyforgalmat Új-Zéland és Ausztrália között.

A szomszédos Ausztráliában hétfőn 26 új esetet rögzítettek, amivel 6822-re emelkedett a fertőzöttek száma, akik közül 95-en hunytak el a kórban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában