Kecskemét

2018.11.07. 20:23

Újszülöttet hagytak egy csecsemőmentő inkubátorban

A babát a kecskeméti megyei kórház főbejárata mellett helyezték el keddről szerdára virradó éjszaka. A kisfiú jól van, egészséges.

Maksa Balázs, Hraskó István

Gábor a kórház által közreadott felvételen

Forrás: Bács-Kiskun Megyei Kórház / baon.hu

A gyermek súlya 3400 gramm, 53 cm hosszú, a kórházban a Gábor keresztnevet kapta – tudta meg a baon.hu megyei hírportál Nagyné Szigeti Dórától, a kórház szóvivőjétől.

Az anya szépen ellátta, megetette, gondosan felöltöztette (sapkát is húzott a fejére) és takaróba csavarta – valószínűleg csak pár órával korábban született – gyermekét, mielőtt elbúcsúzott volna tőle a babamentő inkubátornál.

Gábor a kórház által közreadott felvételen
Fotó: Bács-Kiskun Megyei Kórház / baon.hu

– Az anya valószínűleg krízishelyzetben van, és úgy ítélte meg, nem tudja ellátni a csecsemőt, ezért döntött így. De hála Istennek segítséget kért, és legalább így gondoskodott erről a gyönyörű, formás babáról. Számos ok vezethet ilyen döntés meghozatalához, nem tudhatjuk, mi lehet a háttérben. Ha az édesanyának segítségre van szüksége, várjuk az osztályon – mondta Kelemen Edit, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Újszülött és Koraszülött Osztályának vezető főorvosa.

Gábor a nevét a kórház személyzetétől kapta, az éjszaka folyamán őt megvizsgáló ügyeletes gyermekgyógyász főorvos után. Kelemen Edittől a baon.hu hírportál megtudta: a babán nem volt semmilyen külsérelmi nyom. Ahogy az inkubátor jelzett a portán, telefonáltak az újszülött osztályra, és már vitték is fel a csecsemőt. Gáborkának szerencsére semmi baja, az első tizenkét órája teljesen nyugodtan telt a kórházban. Már nem is kell inkubátorban lennie, kiságyából ismerkedik a nagyvilággal.

A kórház bejárata és az inkubátort rejtő ajtó
Fotó: Bács-Kiskun Megyei Kórház / baon.hu

Két éve történt legutóbb hasonló eset

Hasonló eset utoljára 2016 februárjában történt. Ekkor egy egészséges kislányt hagytak a babamentő inkubátorában. A 3160 grammos, 50 centiméter hosszú csecsemőt a kórházban Ignácz Brigittának keresztelték el. Előtte 2012 januárjában történt hasonló eset, ekkor egy koraszülött, 1300 grammos kisfiúra erősen kihűlt, életveszélyes állapotban találtak az intézmény munkatársai. Ő a kórházi keresztségben a Szőke Attila nevet kapta.

Hat hét után adhatják örökbe Gábort

Ha a gyermek ismeretlen szülőktől származik, a hatályos jogszabályok alapján a gyámhivatal intézkedik a gyermek törvényes képviseletének rendezéséről és anyakönyveztetéséről. A gyermek részére gyámot rendel ki, valamint megállapítja mindazokat az adatokat, amelyekre a gyermek születésének anyakönyvezéséhez szükség van. Így a gyermek születési helyét és idejét, családi és utónevét, valamint képzelt szülőként az apa és anya családi és utónevét, születési helyét és idejét, lakóhelyét.

Az életmentő inkubátor
Fotó: Bács-Kiskun Megyei Kórház / baon.hu

A gyámhivatal ezt követően intézkedik a gyermek örökbe adása érdekében. A jogszabály szerint az „eljárás során nincs szükség az örökbefogadáshoz annak a szülőnek a hozzájárulására, aki gyermekét annak érdekében, hogy más nevelje fel, személyazonosságának feltárása nélkül, egészségügyi intézmény által arra kijelölt helyen hagyja és hat héten belül a gyermekért nem jelentkezik”. A hat hét elteltével a gyermek örökbe adható. Az örökbefogadási eljárás során a gyermeket a kirendelt gyermekvédelmi gyám képviseli.

Az örökbefogadásra alkalmassá nyilvánított személyekről vezetett nyilvántartás alapján a területi gyermekvédelmi szakszolgálat végzi el a közvetítői tevékenységet a gyermek és a leendő örökbefogadó szülők között. Ezt követően az örökbefogadási eljárást a gyámhivatal folytatja le. Jogszabályi feltételek fennállása esetén a gyermeket a leendő örökbefogadó szülőkhöz legalább egy hónapra kihelyezi. E gondozást követően dönt az örökbefogadás engedélyezéséről. Az eljárás lezárását követően a vér szerinti szülőnek nincs lehetősége a határozatot jogorvoslattal megtámadni.

Borítóképünkön Gáborka a kórház által közreadott felvételen

Fotó: Bács-Kiskun Megyei Kórház / baon.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában