visszaélés

2019.08.30. 11:28

Vádat emeltek az érettségit kiszivárogtató nyomdász ellen

Vádat emeltek egy 41 éves lajosmizsei férfi ellen, aki egy helyi nyomda alkalmazottjaként „kilopta” a munkahelyéről, majd kiszivárogtatta az idei érettségi feladatok egy részét – közölte a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteken.

A közlemény szerint az ügyészség a szabadlábon védekező, büntetlen előéletű férfit korlátozott terjesztésű minősített adattal visszaélés vétségével vádolja;

a bűncselekményt a törvény egy évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegeti.

A vádlott abban a lajosmizsei nyomdában dolgozott, ahol a 2019-es középszintű írásbeli érettségi vizsga feladatsorait nyomtatták ki. A feladatlapok a vizsgák megkezdéséig „korlátozott terjesztésűnek” minősülnek, vagyis

a feladatokat az érettségi vizsgák előtt tilos nyilvánosságra hozni, illetéktelen személy részére hozzáférhetővé tenni.

A magyar érettségi feladatlapjait április 25-én, a matematikafeladatokat a következő napon, míg a történelem-feladatlapokat május 2-án nyomtatták ki a nyomdában, amiben a férfi is részt vett. A nyomtatás után a vádlott a magyar, valamint a matematika érettségi feladatsorok egy-egy részét, továbbá a teljes történelem-feladatsor egy példányát a ruhájába rejtve „kicsempészte” a nyomda területéről.

A vádlott célja az volt, hogy a feladatokat még a vizsgák megkezdése előtt érettségiző ismerősei részére eljuttassa,

hogy így „segítse” az eredményes érettségit. A jogtalanul megszerzett feladatsorokat apja élettársának adta át, hogy azokat továbbítsa a rokonságba tartozó, érettségiző fiataloknak.

Az ügyész felfüggesztett fogház kiszabását indítványozta a vádlottal szemben azzal, hogy a nyomdai gépmesteri foglalkozástól is tiltsák el határozott időre. A vádlott bűnösségéről a Kecskeméti Törvényszék fog dönteni – áll a közleményben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában