Ország-világ

2021.06.21. 10:38

Varga: az online térben is meg kell védeni az emberek jogait

Az emberek jogait az online térben is meg kell védeni, ehhez gyorsan kell lépni, és az Európai Uniónak példát kell mutatnia – mondta Varga Judit igazságügyi miniszter hétfőn az Országházban.

Budapest, 2021. április 29. Varga Judit igazságügyi miniszter a közélet befolyásolására alkalmas tevékenységet végzõ civil szervezetek átláthatóságáról és az ezzel összefüggõ egyes törvények módosításáról szóló javaslat expozéját tartja az Országgyûlés plenáris ülésén 2021. április 29-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A tárcavezető a Párbeszéd Európa jövőjéről: egy digitális Európai Unió építése címmel megrendezett nemzetközi konferencián kiemelte:

mindent meg kell tenni azért, hogy az emberek biztonságosan használhassák az online teret.

Egyre többen ismerik fel, mennyire fontos a szabályozás és az, hogy az állampolgárok érdekeit megvédjék a digitális világban – fűzte hozzá.

Az Igazságügyi Minisztérium és a Mádl Ferenc Összehasonlító Jogi Intézet által szervezett tanácskozáson Varga Judit hangsúlyozta: a digitalizáció a teljes társadalmat érinti és korlátlan lehetőségeket kínál, de ezzel felelősség is jár. Fontos, hogy Európában „saját kezünkbe vegyük a jövőnk alakítását, és olyan digitális jövőt biztosítsunk”, amely az emberek javát szolgálja – fogalmazott.

Varga Judit kifejtette:

minden generációnak megvannak a saját kihívásai, a mostanié a digitális forradalom kezelése. Az internet sok ember életét változtatta meg, átformálta a mindennapokat, átalakította a közösségeket, a kultúrákat

– értékelt.

Kifejtette: a közösségi média platformjai egyre befolyásosabbá váltak az elmúlt időben, elnyerték az emberek bizalmát, sok milliárd felhasználót szereztek világszerte, de túl gyorsan terjedtek el, és mára a hátrányok is világossá váltak.

Hozzáfűzte, egyre több felhasználó csalódott az álhírek terjesztése, az adatokkal való visszaélés és a véleményszabadság korlátozása miatt. A közösségi médiában gyűjtik a személyes adatokat, megfigyelik az emberek szokásait, viselkedését, felügyelik az állampolgárokat – fűzte hozzá a miniszter.

Varga Judit kiemelte:

egyre fontosabb az adatok megvédése, és az jelenti a kihívást, hogy kézben tudjuk-e tartani a technológiát, vagy az eluralkodik az életünk felett.

Kitért arra: Magyarországon létrehozták a Digitális Szabadság Bizottságot, amely egy dokumentumot készített, hogy sorra vegye a szükséges szabályozással kapcsolatban felmerülő problémákat, kérdéseket.

Az igazságügyi miniszter úgy látja, ugyanazoknak a törvényeknek kell érvényesülniük online és offline, mert ez biztosítja az embereknek a megszokott életmódot. Elkerülhetetlen a közösségi média platformjainak szabályozása, és nem jó, ha a monopolhelyzetükkel visszaélnek a digitális piac szereplői – hangoztatta.

Hangsúlyozta: az országoknak nehéz egyedül szabályozniuk ezt a területet, határozott európai fellépésre van szükség, de ahol lehet, ott a nemzeti szabályozásnak is helye van. Olyan Európát kell építeni, amely erős, biztonságos és készen áll a digitális kihívások leküzdésére – jelentette ki Varga Judit.

Közölte: ez a harmadik konferencia, amelyet Európa jövőjéről rendeznek, ezúttal a digitalizáció a téma. A tanácskozás jó esélyt kínál arra, hogy új lendületet adjanak az európai országok együttműködésének – tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában