győri gyerekgyilkosság

2020.01.06. 22:12

Varga Judit: aki más életére tör, ne kerülhessen feltételesen szabadlábra (videó)

Az Igazságügyi Minisztérium tavasszal kezdeményezi a feltételes szabadságra bocsátás szabályainak szigorítását – jelentette be hétfőn Varga Judit igazságügyi miniszter.

Budapest, 2019. november 20. Varga Judit igazságügyi miniszter felszólal az egyes törvényeknek az egyfokú járási hivatali eljárások megteremtésével összefüggõ módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitájában az Országgyûlés plenáris ülésén 2019. november 20-án. MTI/Illyés Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

A miniszter Facebook-videójában összegezte a győri kettős gyermekgyilkosságról készült jelentés megállapításait.

Azt mondta, mélyen megrázták a történtek, és igazságügyi miniszterként az erőszakkal szemben zéró toleranciát képvisel.

Azt mondta: a Kúria elnökénél kezdeményezte az élet elleni bűncselekmények ítélkezési gyakorlatának áttekintését. A nők és a gyermekek kiemelt védelme érdekében felülvizsgálják a szülői felügyelet és kapcsolattartás joggyakorlatát, valamint a gyermekvédelmi jelzőrendszer működését.

Kitért arra is, hogy 2020 az áldozatsegítés éve az igazságügyi tárcánál, és ennek jegyében megduplázzák az áldozatsegítő központok kapacitásait; erre idén 600 millió forintot költenek.

Céljuk, hogy az elkövetők szigorúbb büntetést kapjanak, és minden bajba jutott magyar állampolgár megfelelő védelemben részesüljön

- hangsúlyozta videójában a miniszter.

Bejegyzésében kitért arra is, hogy az Isztambuli egyezménynek (vagyis az Európa Tanács által megalkotott átfogó nemzetközi egyezménynek a nők elleni és a családon belüli erőszakkal szemben) az ügyhöz semmi köze, a magyar jogrendszer a nők védelmében az egyezménynél hatékonyabb és erősebb védelmet biztosít. „Nem ratifikáljuk a migrációt is támogató egyezményt, amely azt is állítja, hogy az emberek nem férfinak és nőnek születnek, hanem léteznek társadalmi nemek” – fogalmazott.

A győri kettős gyilkosságot elkövető férfi korábban, 2016 májusában Szombathelyen kalapáccsal és papírvágó szikével életveszélyes sérüléseket okozott a feleségének, ezért emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt 2017 decemberében öt év fegyházra ítélték. 2019. szeptember 11-én pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételesen szabadlábra helyezték. Negyedévvel később a 25 éves férfi megölte 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát, majd öngyilkosságot követett el. A lakásban tartózkodott a harmadik testvér, egy hatéves kislány is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában